FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski vinari na međunarodnim sajmovima u SAD

ZAGREB/WASHINGTON, 28. lipnja 2006. (Hina) - Proteklog vikenda na dva suprotna kraja Sjedinjenih Američkih Država - Houstonu i Washingtonu - završila su dva međunarodna sajma vina i hrane na kojima su nastupila dva poznata hrvatska vinara - Miljenko Grgić i Alen Bibić, izvijestio je Glas Amerike (VOA) na internetskim stranicama.
ZAGREB/WASHINGTON, 28. lipnja 2006. (Hina) - Proteklog vikenda na dva suprotna kraja Sjedinjenih Američkih Država - Houstonu i Washingtonu - završila su dva međunarodna sajma vina i hrane na kojima su nastupila dva poznata hrvatska vinara - Miljenko Grgić i Alen Bibić, izvijestio je Glas Amerike (VOA) na internetskim stranicama.

Za Miljenka Grgića nastup u Houstonu, gdje je pozvan kao poseban gost, protekao je u znaku 30. obljetnice Pariške degustacije na kojoj je su vina chardonnay i cabernet sauvignon toga kalifornijskog vinara hrvatskog podrijetla bila bolje ocijenjena od nekih vrhunskih francuskih vina.

Da nije bilo te Pariške degustacije, prema svemu sudeći, kalifornijska vina čekala bi mnogo dulje da se probiju na tržište.

O događaju u Parizu kani se snimati film, pa je iz Hollywooda Miljenku Grgiću stiglo pitanje je li voljan primiti se svog dijela, onako kako je opisan u knjizi Georgea Tabera.

Zastupnički dom američkog Kongresa izglasovao je rezoluciju da se Pariška degustacija proglasi znamenitim događajem i datumom, što uskoro ide i u Senat.

Knjiga Georgea Tabera "Judgment of Paris", objavljena prošle godine, prodana je u Americi u više od 100.000 primjeraka i već je prevedena na pet jezika. Očekuje se da će se ove jeseni tiskati i na hrvatskom jeziku.

"Za mene i za Hrvatsku to je priznanje da naša zemlja i naši vinari i naše škole proizvode sposobne ljude, a knjiga će dati poticaj i u Hrvatskoj", izjavio je Miljenko Grgić, dodajući da se kvaliteta vina naglo poboljšala u Hrvatskoj otkako je ona postala nezavisna država i otkako su novi vinari osnovali privatne vinarije.

Na 7. međunarodnom sajmu vina i hrane u Washingtonu Alen Bibić iz Plastova, u blizini Skradina, nastupio je u konkurenciji od 300 izlagača i oko 150 vinarija s više od 1200 različitih vina iz mnogih dijelova Sjedinjenih Država, Južne Afrike, Čilea, Argentine, Meksika, Australije, Novog Zelanda, Francuske, Španjolske i Portugala.

Alen Bibić, i po majčinoj i po očevoj strani, peta je generacija vinara i vinogradara. Namjerava afirmirati skradinsko vinogorje, revitalizirati neke lokalne sorte grožđa, a u prvome redu debit, koji je u tom kraju i najzastupljeniji.

Bibić vina već su neko vrijeme prisutna u Sloveniji, sjevernoj Italiji, Austriji, Švedskoj, Češkoj, a prije otprilike dva mjeseca newyorška tvrtka XLS Imports plasirala je nekoliko "Bibich vina" i u Sjedinjenim Državama.

Vinarija Bibić svoje podrume ima u Skradinu, nove vinograde sadi u prominskome kraju, bere grožđe s otprilike 65.000 loza.

Posjetitelji sajma vina u Washingtonu pokazali su najveće zanimanje za autohtone sorte debit (bijela sorta), plavinu, lasin i babić (crne sorte).

Osim vina, veliko je zanimanje vladalo za Bibićevo ekstradjevičansko maslinovo ulje te za kombinacije sa začinskim biljem ubranim u kršu.

"Ljudima se jako sviđa, dobili smo puno pohvala, ali toliko maslinova ulja nećemo imati koliko je ovdje bilo zahtjeva", izjavio je Alen Bibić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙