FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hamas: Izaelski napad mogao bi ugroziti sigurnost vojnika

ZAGREB/DAMASK, 28. lipnja 2006. (Hina) - Izraelski vojni napad na Gazu mogao bi dovesti u opasnost život izraelskog vojnika, trenutačno u zatočeništvu palestinskih militanata, izjavio je zamjenik političkog vođe Hamasa Kaleda Mashaala, Musa Abu Marzuk.
ZAGREB/DAMASK, 28. lipnja 2006. (Hina) - Izraelski vojni napad na Gazu mogao bi dovesti u opasnost život izraelskog vojnika, trenutačno u zatočeništvu palestinskih militanata, izjavio je zamjenik političkog vođe Hamasa Kaleda Mashaala, Musa Abu Marzuk.

On je rekao kako vjeruje da militanti koji drže vojnika zapravo žele njegovu zamjenu za palestinske zatvorenike. "Gaza je malo područje. Izraelsko čišćenje tog područja sigurno bi utjecalo na život zatočenog vojnika", rekao je Abu Marzuk za Associated Press, dodavši kako otmičari žele vojnika ostaviti na životu.

"Siguran sam da će se ondje prema njemu dobro odnositi. Naša moralna obveza i naša vjera nalažu nam da se tako ponašamo prema svakom zatvoreniku, rekao je Marzuk.

Stajalište predstavnika EU-a je da Izraelci i Palestinci moraju prekinuti s ovakvim postupcima prije nego što otmica izraelskog vojnika izmakne kontroli. "Sve strane moraju iznimno pozorno razmotriti svoje odgovornosti", rekla je povjerenica EU-a za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner.

Pozvala je one koji u zatočeništvu drže vodnika Gilada Shalita da ga oslobode, a Izraelce je pozvala da "djeluju mudro" kako bi omogućili da se kriza riješi diplomatskim putem. "Obje strane moraju uzmaknuti od ruba ponora prije nego što ovo preraste u krizu koju više nitko neće moći kontrolirati", rekla je Ferrero-Waldner.

Izraelski napad na Gazu kritizirali su u srijedu i Arapi diljem Bliskog istoka. Arapski čelnici nastavljaju raditi "iza scene" kako bi zatočeni vojnik bio oslobođen. Vlada u Kairu pokušala je posredovati u oslobađanju izraelskog vojnika u zamjenu za nekoliko palestinskih zatočenika "prije nego što Gaza bude uništena", kako je kazao jedan dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Egipat je jučer razgovarao izravno s čelnikom Hamasa Khaledom Mashaalom koji se nalazi u Siriji, nastojeći ga potaknuti da utječe na oslobađanje otetog vojnika, no još uvijek na pomolu nema nikakva pomaka nabolje, prenio je Reuters.

Unatoč napretku kada je riječ o spremnosti Hamasovih dužnosnika o implicitnom priznanju Izraela, većina arapskih promatrača smatra da bi prepreka eventualnom sporazumu mogla biti kriza oko otetog vojnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙