FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hamas preuzeo odgovornost za 12 ispaljenih raketa na Izrael

ZAGREB/RAMALLAH, 10. lipnja 2006. (Hina) - Vojno krilo Hamasa preuzelo je u subotu odgovornost za ispaljivanje 12 raketa na Izrael iz pojasa Gaze i tako okončalo krhko primirje dogovoreno u ožujku 2005., javile su svjetske novinske agencije.
ZAGREB/RAMALLAH, 10. lipnja 2006. (Hina) - Vojno krilo Hamasa preuzelo je u subotu odgovornost za ispaljivanje 12 raketa na Izrael iz pojasa Gaze i tako okončalo krhko primirje dogovoreno u ožujku 2005., javile su svjetske novinske agencije.

Brigade al-Qassam su priopćile da su rakete ispaljene u odvojenim napadima koji su pokrenuti prije zore, a trajali su šest sati, kao odgovor ma izraelske napade u kojima je izgubilo život najmanje 15 Palestinaca u dva dana.

Ranije u subotu palestinska novinska agencija Wafa je javila da je palestinski predsjednik Mahmud Abas osudio izraelske napade u telefonskom razgovoru s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice i nazvao ih "krvavim masakrom".

Unatoč eskalaciji sukoba Abas planira tijekom poslijepodneva izdati uredbu kojom će službeno proglasiti datum referenduma o prijedlogu za prešutno priznanje države Izrael koji Hamas odbija podržati.

Glasnogovornik Fataha, Abasovog pokreta, rekao je da bi odgađanje samo povećalo krvoproliće među Palestincima kao i između Izraelaca i Palestinaca.

U međuvremenu je palestinski premijer Ismail Haniya pozvao na bojkot planiranog referenduma o odnosima s Izraelom i ponovio je da Hamas odbija priznati Izrael.

U intervjuu za njemački magazin Der Spiegel, koji će biti objavljen u ponedjeljak, a koji je unaprijed dostavljen medijima, Haniya je rekao da Abas "nema pravo postaviti to pitanje narodu".

"Pozivamo narod da bojkotira referendum", istaknuo je Haniya.

Prema njegovim riječima, neće doći do priznavanja židovske države sve dok Izrael ne pristane poništiti okupaciju Zapadne obale i istočnog Jeruzalema i ne dozvoli povratak izbjeglica.

Ako to učini, Hamas će ponuditi primirje "za idućih 50 godina" i "poštivati će postojanje" židovske države.

Jedan palestinski general u pojasu Gaze našao se u subotu usred unakrsne vatre koju su razmjenjivali Hamas i Fatah u vrijeme sprovoda vojnog časnika ubijenog tijekom noći. Konvoj Rashida Abua Shbaka, Abasovog šefa sigurnosti u Gazi, vozio se u pogrebnoj povorci kada je izbio sukob između pripadnika Hamasa i palestinskih snaga sigurnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙