FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić i Tadić posjetili povratnike u Orliću pokraj Knina

KININ, , 27. lipnja 2006. (Hina) - Mi smo definitivno završili rat i sada želimo graditi mir, i treba dovesti investicije i navesti ljude da međusobno surađuju bez obzira na nacionalnost, rekao je u utorak u Orliću pokraj Knina hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
KININ, , 27. lipnja 2006. (Hina) - Mi smo definitivno završili rat i sada želimo graditi mir, i treba dovesti investicije i navesti ljude da međusobno surađuju bez obzira na nacionalnost, rekao je u utorak u Orliću pokraj Knina hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Mesić je to rekao u izjavi za novinare nakon što je s predsjednikom Republike Srbije Borisom Tadićem koji boravi u jednodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj, posjetio srpske povratnike u selu Orliću pokraj Knina.

"Prije svega želimo da se pokrene privreda i da ljudi dobiju posao, jer će tada bidi mjesta i za školstvo i za zdravstvo i za druge stvari", rekao je Mesić.

Podsjetio je kako u tom kraju ima mnogo objekata izvan funkcije, koji su svojedobno zapošljavali stotine ljudi, rekavši kako svi trebaju pomoći da se to ponovno pokrene.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić rekao je kako je u kninsko područje došao da bi zajedno sa Stjepanom Mesićem radio na poslu koji su počeli prije dosta vremena.

"Kad je predsjednik Mesić bio u Srbiji, posjetili smo područja gdje žive Hrvati, na sjeveru Vojvodine, a sada smo došli u Dalmaciju", rekao je Tadić.

"Došli smo podržati Srbe, da ostanu na svojim ognjištima, kao što smo podržali Hrvate da ostanu u svojm domovima", naglasio je predsjednik samostalne Srbije.

Na novinarsko pitanje da prokomentira jučerašnju izjavu potpredsjednice srpske vlade Ivane Dulić-Marković koja je u Vukovaru izjavila da Hrvati u Srbiji imaju veća prava nego Srbi u Hrvatskoj, Tadić nije izravno odgovorio.

"Potpredsjednica srpske vlade je Hrvatica, što je dobro i volio bih takav reciprocitet i u hrvatskoj Vladi", kazao je Tadić, dodavši kako to ne bi pobliže ocjenjivao.

Domaćin Mesićeva i Tadićeva posjeta Orliću bila je srpska obitelj Gojko, koja se u Hrvatsku vratila prije deset godina, nakon što su nešto više od godinu dana proveli u izbjeglištvu. Dmitar Gojko izrazio je zadovoljstvo posjetom visokih gostiju i zbog lokalne zajednice i zbog međusobnog približavanja Republike Hrvatske i Republike Srbije, izrazivši nadu da će se stvari nakon njega odvijati bolje.

"Ovaj posjet možda će pomoći ljudima da vrate vjeru u sebe i vodstva dviju zemalja", rekao je Gojko, koji je predsjednik Vijeća srpske manjine Općine Biskupija, u kojoj se nalazi Orlić.

Prema njegovim riječima, otkako se vratio, nije imao nikakvih problema ni s vlastima, ni sa susjedima, a pojasnio je da je prije Domovinskog rata u tom području živjelo oko 6000 ljudi, većinom srpske nacionalnosti, dok ih je danas oko dvije tisuće.

Prije posjeta Orliću predsjednici Srbije i Hrvatske razgovarali su s gradonačelnicom Knina Josipom Rimac i županom žibensko-kninskim Dujom Stančiićem.

Tadić je izjavio kako je došao s prijateljskim namjerama, želeći naglasiti kako "Srbija poštuje susjednu zemlju Hrvatsku".

"Želio sam doći u Hrvatsku u mjesta u kojima stoljećima živi moj narod, kako bih se uvjerio kakva je danas situacija", rekao je Tadić. Ocijenivši svoj posjet povijesnim zbog prilike da posjeti mjesta gdje treba zacijeliti rane i graditi novu budućnost.

Nakon posjeta Orliću predsjednici Mesić i Tadić uputili su se u manastir Krku, gdje su posjetili crkvu i katakombe, razgovarali s čelnicima Srpske pravoslavne crkveu Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙