FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: Tadićev posjet dokaz želje za normalizacijom

ZAGREB, 27. lipnja 2006. (Hina) - Posjet predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića potvrda je želje obje zemlje da se nastavi proces normalizacije odnosa započetu još u vrijeme postojanja Savezne Republike Jugoslavije, rekao je u utorak u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u izjavi za novinare nakon susreta sa srbijanskim kolegom.
ZAGREB, 27. lipnja 2006. (Hina) - Posjet predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića potvrda je želje obje zemlje da se nastavi proces normalizacije odnosa započetu još u vrijeme postojanja Savezne Republike Jugoslavije, rekao je u utorak u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u izjavi za novinare nakon susreta sa srbijanskim kolegom.

"Želimo da odnosi budu što bolji, pa treba riješiti i otvorena pitanja koja su još preostala prije svega pitanje poginulih i nestalih koje obje zemlje još potražuju" rekao je Mesić. Jedno od otvorenih pitanja je i povratak izbjeglica koji je u interesu obje zemlje.

"Hrvatska omogućavanjem povratka pokazuje da je demokratsko društvo u kojem funkcioniraju institucije i u kojem su pred zakonom svi jednaki" naglasio je Mesić.

Obojica predsjednika istaknula su kako su gospodarski međusobni odnosi sve bolji pri čemu sve više hrvatskih tvrtki ulazi u partnerske odnose u Srbiji. U Hrvatskoj je to, prema riječima predsjednika Mesića zasad malo teže provesti, ali i Tadićev posjet može pomoći dolasku srpske privrede u Hrvatsku.

Mesić je kazao kako su se obojica suglasila s potrebom individualiziranja krivnje jer za konkretne zločine trebaju odgovarati "konkretni Hrvati, Srbi ili Bošnjaci" i time će prestati optuživanje cijelog kolektiviteta. Razgovaralo se i o borbi protiv terorizma, te o europskim aspiracijama Hrvatske i Srbije.

"Želimo otvorene granice, jer kad uđemo u EU vidjet ćemo koliko nam nacionalne manjine pomažu kao poseban most suradnje" kazao je Mesić.

Hrvatski predsjednik ocijenio je da je budućnost ove regije u udruženoj Europi koja neće biti potpuna bez uključivanja svih zemalja svojeg jugoistoka.

"Istina je da je Europa umorna od udruživanja, ali mi smo umorniji od tranzicije. Oni nam moraju pomoći da što prije prevladamo tranziciju, a mi njima tako da što prije usvojimo europske standarde", rekao je Mesić.

Srbijanski predsjednik Tadić susret s Mesićem ocijenio je vrlo konstruktivnim i otvorenim i rekao je kako su se obojica suglasili oko zajedničkog cilja dviju zemalja - članstva u EU.

"Taj cilj nije formalnog karaktera već je bit u tome da se naša društva promjene na bolje i postanu sličnija društvima u Uniji" , kazao je Tadić.

Tadić, koji se prije razgovora s hrvatskim predsjednikom, odmah po dolasku u Zagreb u utorak ujutro susreo s predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj, založio se za pravedno ponašanje prema Hrvatima u Srbiji i Srbima u Hrvatskoj. Istaknuo je kako oni ne mogu biti "taoci naše politike, već moraju biti izaslanici naših naroda i lojalni građani država u kojima žive". Nacionalni interes i Srbije i Hrvatske je individualizacija krivnje i izručenje pravdi svih onih koji su činili ratne zločine, a nalaze se na njihovim teritorijima.

"Povratak izbjeglica ne ide baš najbolje. Učinjen je određen napor i poboljašanje, koje poštujem, ali to nije dovoljno dobro" rekao je Tadić i izrazio očekivanje da Hrvatska u budućnosti učini dodatni napor kako bi se izbjegli Srbi vratili domovima i nastavili živjeti kao lojalni građani RH.

Time dvije zemlje prema njegovim riječima, dokazuju europske standarde i približavaju se EU.

"S tim u vezi svom snagom podržavam integracije Hrvatske u euroatlantske strukture. Srbiji je u interesu da Hrvatska što prije postane članicom EU time otvori vrata za integraciju i drugim zemljama regije" , kazao je Tadić.

Ocijenio je kako je u obostranom interesu otvaranje granica i relaksirani vizni režim i najavio kako će Srbija povući vojsku s granica s Hrvatskom.

"Srbija ima obvezu da vojsku, koja je na granicama kao stari model zaštite granica povuče s granice s Hrvatskom i da njoj ostane samo policija, kao što je to s hrvatske strane. To je obveza koju Srbija mora i želi izvršiti" , ustvrdio je Tadić.

Srbijanski predsjednik u službeni je posjet Hrvatskoj stigao iz Crne Gore, gdje je bio u ponedjeljak, a u srijedu i četvrtak obići će Makedoniju i BH. Cilj turneje, kako je naglasio, jest poruka da je vrijeme da države regije shvate koji im je zajednički interes, da stave u stranu sve prepreke koje im stoje na putu u EU i da ocjene kako si međusobno mogu najbolje pomoći i "debalkanizirati" Balkan.

Kao primjer je naveo međusobnu suradnju gospodarskih subjekata jer "tvrtke koje zajednički rade u Srbiji i Hrvatskoj to mnogo brže sagledavaju nego političari naših dviju zemalja, ali i drugih zemalja u regiji".

Predsjednici Tadić i Mesić poslijepodne će se u Knin sastati s kninskom gradonačelnicom i predstavnicima lokalne srpske zajednice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙