FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oko tisuću Lackovićevih crteža i predmeta darovano Muzeju grada Zagreba

ZAGREB, 27. lipnja 2006. (Hina) - Obitelj Ivana Lackovića Croate darovala je danas Muzeju grada Zagreba oko tisuću crteža i raznih predmeta toga istaknutoga hrvatskog slikara, crtača i grafičara.
ZAGREB, 27. lipnja 2006. (Hina) - Obitelj Ivana Lackovića Croate darovala je danas Muzeju grada Zagreba oko tisuću crteža i raznih predmeta toga istaknutoga hrvatskog slikara, crtača i grafičara.

Ugovor o donaciji potpisala je Ana Lacković, supruga poznatog slikara, a donaciju koja ima oko tisuću predmeta - najviše umjetnikovih crteža te crteža drugih autora, zatim Lackovićeve osobne predmete, osobito iz Domovinskog rata, među kojima je maskirna i svečana umjetnikova vojna odora, odličja i drugo, preuzeo je ravnatelj muzeja Vinko Ivić. U donaciji su katalozi i knjige, časopisi, fotografije i videozapisi.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da će ta darovnica pridonijeti očuvanju kulturne baštine grada te da svjedoči i o ljubavi Ivana Lackovića Croate prema Zagrebu i Hrvatskoj.

Bandić je pozvao i druge građane da svoje privatne zbirke usmjere prema tom muzeju koji će o njima stručno skrbiti.

Vinko Ivić zahvalivši obitelji Lacković rekao je da Zagrepčani taj muzej prepoznaju kao mjesto gdje mogu darovati i pohraniti svoje obiteljske ostavštine.

Muzej se nada da bi uskoro mogao dobiti i palaču Jelačić u Demetrovoj ulici koja bi poslužila kao mjesto izlaganja donacija Zagrepčana, istaknuo je Ivić. Zahvalio je i kolekcionaru Zlatku Ivkoviću koji je zaslužan za realizaciju ove donacije Muzeju grada Zagreba.

Na svečanosti o Lackovićevu sudjelovanju u Domovinskom ratu govorio je Matija Pavlović, zapovjednik i brigadir 65. samostalne bojne Ivanić Grad.

Ana Lacković zahvalila je gradonačelniku i ravnatelju Muzeja te pomoćnici ministra kulture Branki Šulc koji su zaslužni da se ta donacija uspješno realizirala. Lackovićeva kći Ivana podsjetila je da se njezin otac, iako nije rođen u Zagrebu, osjećao Zagrepčaninom i s ponosom je to isticao.

Donaciju je stručno obradio kustos Kristijan Strukić.

Ivan Lacković Croata (1932.-2004.) jedan je od najpoznatijih hrvatskih naivnih slikara, koji je slikao poetične krajolike i prizore iz rodne Podravine te motive simboličkog značenja. Prva samostalna izložba upriličena mu je 1964. i od tada čest je gost izložbenih salona, galerija i muzeja u zemlji i svijetu. Nema svjetske metropole u kojoj nije izlagao, od Berlina, New Yorka, Londona, Pariza, Rima, Krakova i Tokia.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙