FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novinarima predstavljena knjiga "Vrijeme krivokletnika" Miroslava Tuđmana

ZAGREB, 5. lipnja 2006. (Hina) - Knjiga "Vrijeme krivokletika", autora Miroslava Tuđmana, dokumentarno je i znanstveno istraživanje suvremene hrvatske povijesti, a povod njezina nastanka su, kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, iskazi hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića izrečeni u statusu donedavno zaštićenog svjedoka Haaškoga suda.
ZAGREB, 5. lipnja 2006. (Hina) - Knjiga "Vrijeme krivokletika", autora Miroslava Tuđmana, dokumentarno je i znanstveno istraživanje suvremene hrvatske povijesti, a povod njezina nastanka su, kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, iskazi hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića izrečeni u statusu donedavno zaštićenog svjedoka Haaškoga suda.

Knjiga analitično, znanstveno i dokumentarno pobija krimen nametnut Hrvatskoj da je vršila agresiju u BiH kako bi ju razbila i dio sebi pripojila, izjavio je Josip Jurčević, recenzent knjige, koju je objavila zagrebačka "Detecta".

Podsjetio je da je Hrvatska tih godina (1990./95.) imala drugih prioriteta - borbu za priznanje, obranu i oslobađanje zemlje te reintegraciju okupiranih područja.

Jurčević je ustvrdio i kako je u knjizi utvrđena neistinitost iskaza koji je, u statusu svjedoka haaškoga Tužiteljstva, izrekao Stjepan Mesić. Ta se neistinitost kreće od najjednostavnijih i složenih činjenica do interpretativnih konstrukcija, a o čemu svjedoče dokumenti i kontradiktorni iskazi samog donedavno zaštićenog svjedoka, dodao je.

Ocijenivši presedanom, kako je rekao, što je danas na čelu Hrvatske osoba koja je lažno i neistinito optužila državu, ustvrdio je da Hrvatska ne može tako prosperirati i opstati.

U izvodu iz recenzije objavljene na ovitku knjige Zdravko Tomac navodi kako je knjiga pisana na znanstveni način, ali jednostavno, pregledno i čitljivo kao da se radi o krimiću. "Autor je razotkrio što se krije iza tzv. radikalne detuđmanizacije i zbog čega su danas u Hrvatskoj na cijeni krivokletnici, a ne ljudi koji govore istinu, bore se za istinu i djeluju na temelju istine, bez obzira na to hoće li osobno dobro ili loše proći", tvrdi Tomac.

Autor knjige, podijeljene u 12 poglavlja i više priloga (469 str.), rekao je kako knjiga rekonstruira niz događaja ključnih za razumijevanje zbivanja u suvremenoj hrvatskoj povijesti.

Po njegovim riječima, Stjepan Mesić "ključni je svjedok za optužbu Hrvatske kao zločinačke organizacije sa zločinačkim pothvatima u BiH i Hrvatskoj".

Smatra da se nakon knjige nitko objektivan neće moći pozivati na mit o podjeli BiH u Karađorđevu, o etničkom čišćenju te o 48 sastanaka Tuđman - Milošević.

U pogledu naziva knjige "Vrijeme krivokletnika", Miroslav Tuđman kaže kako "nije problem u Mesiću, jer on nije jedini, već je problem u tome na kojim osnovama društvo živi".

Komentirajući Mesićevu izjavu da jedan gradski trg treba dobiti ime po prvom hrvatskom predsjedniku, Miroslav Tuđman je rekao kako se Mesićeva biografija temelji "na skakanju iz jedne krajnosti u drugu, bez programskih i političkih opredjeljenja".

Miroslav Tuđman (1946.) sveučilišni profesor, najstariji sin prvoga hrvatskog predsjednika, autor je više knjiga i urednik više zbornika. Bavi se istraživanjem na području informacijskih znanosti te na području nacionalne sigurnosti i izvještajne djelatnosti.

Objavio je, uz ine, knjige "Priča o Paddyju Ashdownu i Tuđmanovoj salveti" i "Krivi za zločin samoodređenja?"

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙