FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 27. lipnja 2006.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 27. lipnja 2006.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

LONDON - Harry Potter, slavni mali čarobnjak kojega je stvorila britanska književnica J.K. Rowling, mogao bi umrijeti u posljednjem, sedmom, nastavku koji će se pojaviti sljedeće godine, najavila je autorica u razgovoru za britansku televiziju Channel 4. Četrdesetogodišnja J.K. Rowling tada je napomenula da će dva lika umrijeti u zadnjem nastavku koji završava. "Zadnje sam poglavlje gotovo dovršila još 1990. pa zato točno znam kako će priča završiti", rekla je autorica. "Jedan je lik naknadno pošteđen, ali moram reći da će dva umrijeti, premda to nisam željela", rekla je J.K. Rowling. Na pitanje hoće li sam Harry Potter biti žrtva, izjavila je da nikad nije bila u iskušenju da ga ubije prije završne epizode.

MADRID - Godinu dana nakon što je legalizirala istospolne brakove Španjolska sada svjedoči i prvom homoseksualnom razvodu koji sadrži sve uobičajene pojedinosti poput spora oko skrbništva nad zajedničkim psom, izvijestio je španjolski list u ponedjeljak. Tužitelj traži pravo da ostane u zajedničkom domu i skrb nad kućnim ljubimcima. U tužbi se dodaje da će bivšem partneru dati pravo posjeta životinjama, izvijestio je list El Mundo. Službenici suda su rekli da je sudski proces privatan te su samo potvrdili da su neimenovani muškarci vjenčani u predgrađu Madrida prošlog listopada, tri mjeseca nakon što je Španjolska postala četvrta zemlja koja je legalizirala istospolne brakove. Tužitelj u tužbi navodi da je život posvetio odnosu i odrekao se manekenske karijere i posla stilista za pse kako bi pratio svog partnera koji je našao posao u Francuskoj.

AMSTERDAM - Amsterdamski muzej Van Gogha od privatnog je kolekcionara kupio 55 pisama koje je slavni nizozemski slikar napisao od 1881. do 1885. godine kolegi Anthonu van Rappardu, koji je živio u Bruxellesu. Muzej nije naveo koliko je platio za pisma koja nisu bila dostupna javnosti 60 godina, ali kaže da je kupnja omogućena potporom raznih financijskih donatora. Van Goghov muzej već posjeduje oko 700 slikarovih pisama od kojih je većina napisana njegovom bratu Theu. Nova pisma, međutim, predstavljaju korespodenciju među umjetnicima i ključna su za razumijevanje Van Goghovih gledišta i razvoja. U ovim pismima, u kojima se nalazi i nekoliko Van Goghovih skica, dva umjetnika su raspravljala o njihovim radovima, književnosti i umjetnosti. Njihovo se prijateljstvo ohladilo nakon kritike Van Rapparda na Van Goghovu sliku "Seljaci uz zdjelu krumpira".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙