FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brezovica: Proslava Dana antifašističke borbe (šira)

BREZOVICA KOD SISKA, 22. lipnja 2006. (Hina) - Svečana proslava 65. obljetnice antifašističkog ustanka u Hrvatskoj i Dana antifašističke borbe održana je danas u šumi Brezovici kod Siska, a na dosad najvećoj proslavi ustroja prve organizirane i oružane antifašističke postrojbe u tada porobljenoj Europi bilo je više stotina sudionika, među kojima i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
BREZOVICA KOD SISKA, 22. lipnja 2006. (Hina) - Svečana proslava 65. obljetnice antifašističkog ustanka u Hrvatskoj i Dana antifašističke borbe održana je danas u šumi Brezovici kod Siska, a na dosad najvećoj proslavi ustroja prve organizirane i oružane antifašističke postrojbe u tada porobljenoj Europi bilo je više stotina sudionika, među kojima i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

U Brezovici je na današnji dan 1941. osnovan Prvi partizanski odred u kojem su većinom bili sisački Hrvati, antifašisti i komunisti.

Predsjednik Mesić na proslavi je istaknuo da je osnutak tog odreda bio prekretnica u povijesti kojom su udareni temelji na kojima počiva današnja Hrvatska.

Rekao je da je antifašistička borba spasila čast hrvatskog naroda kada se među Hrvatima našlo i onih koji su bili spremni provoditi politiku okupatora i stati na stranu terora.

Istaknuo je da je ustanak koji je počeo u Brezovici najuspješniji bio u Hrvatskoj, gdje je privukao najviše pristaša i rezultirao "najvećim oslobođenim teritorijem u okupiranoj Europi". Bio je to ustanak kojemu je na čelu stajao Hrvat Josip Broz, a povijest će ga upamtiti pod imenom Tito, dodao je.

"U proteklih 15 godina bili smo, nažalost, svjedoci pokušaja, čak i vrlo agresivnih, da se ponovno piše povijest 2. svjetskog rata, i to na ovim prostorima", rekao je ističući kako to nećemo nikada dopustiti zbog povijesne istine i zbog naše budućnosti.

"Istina je - na čelu antifašističkog pokreta stajali su komunisti, ali većina antifašista nisu bili komunisti. Istina je - u borbi za oslobođenje Hrvatske u velikom broju sudjelovali su i Srbi iz Hrvatske, ali to nije bila ni borba koju su vodili samo Srbi, niti je to bila borba protiv Hrvatske. Nacionalni sastav Sisačkog odreda to najbolje i pokazuje", rekao je, dodajući da je to bila borba protiv okupatora i njegovih slugu, nacizma i fašizma, antihitlerovska borba.

Napomenuo je da su u toj borbi sudjelovali i Nijemci i Talijani i Česi i druge manjine, čak i pripadnici neprijateljskih postrojba koji su prešli na stranu narodnooslobodilačke vojske, i da se tom borbom "nije dirigiralo iz savezničkih prijestolnica".

"Bilo je i na pobjedničkoj strani stvari koje se nisu smjele dozvoliti. Bilo je i zločina, i to nije dobro, ali, za razliku od nacizma i fašizma, koji su zločin imali u ideji i njenoj realizaciji, antifašizam je u svojoj ideji čist. Antifašizma se nitko ne treba sramiti, mada se mora priznati da je i u njegovim redovima tu i tamo bilo nedozvoljenih radnji", izjavio je predsjednik Mesić.

Rekao je kako sve ima povijesni kontekst, dodajući da ga ima i Jasenovac, gdje se sustavno ubijalo ljude samo zato što su bili Srbi, Židovi, Romi ili pak Hvati koji su se usudili misliti drukčije od kvinsliške vlasti.

"Svoj povijesni kontekst ima i Bleiburg, gdje su saveznici predali partizanskim snagama veliku i šaroliku skupinu vojnika i civila, i Hrvata, i Srba, i Crnogoraca, i Slovenaca, ustaša, domobrana, četnika i belogardijaca, koja se povlačila odbijajući predaju punih tjedan dana nakon što je rat završio. Mada je među njima bilo dosta onih koji su zaslužili kaznu, ono što se događalo poslije Bleiburga ne može se nikako odobriti, ali ne smije se niti falsificirati", istaknuo je Mesić.

"Treba raščistiti s pričom da se poslije Bleiburga smišljeno i sustavno likvidiralo Hrvate, da se likvidiralo po nacionalnom ključu", rekao je, ustvrdivši kako to nije istina. "Svaka likvidacija bez suda je apsolutno neprihvatljiva, likvidiralo se neprijatelja bez obzira na njegovu nacionalnost, i Hrvate, i Srbe, i Crnogorce, i Slovence, i ustaše, i četnike i belogardijce. Bila je to osveta pobjednika nad neprijateljem koji nije htio prihvatiti poraz i predaju, koji je, da bi olakšao svoj bijeg, povukao u povlačenje i veliki broj civila. Ono što treba osuditi i odbaciti mi osuđujemo i odbacujemo, ali falsifikate ne prihvaćamo. Povijesna laž ne smije dobiti pravo građanstva u našoj zemlji", rekao je predsjednik Mesić.

Proslavu, održanu pod pokroviteljstvom predsjednika Mesića, organizirali su Sisačko-moslavačka županija i Savez antifašističkih boraca i antifašista RH. Nazočilo je više stotina antifašista iz svih krajeva Hrvatske te državna izaslanstava, predstavnici političkih stranaka, veleposlanstava te partizana iz Italije i antifašističkih udruga iz Slovenije i BiH.

Kod spomenika u Brezovici počast poginulima odali su, uz ostale, predsjednik Mesić, izaslanstva Sabora i Vlade, na čelu s potpredsjednicom Vesnom Pusić i ministrom obrane Berislavom Rončevićem, te izaslanstva SABH, Koordinacije židovskih općina Hrvatske, srpske nacionalne manjine, lokalnih vlasti i političkih stranaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙