FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Straub: Hrvatska ima potporu Njemačke na putu u EU

ZAGREB/STUTTGART, 21. lipnja 2006. (Hina) - Predsjednik parlamenta savezne njemačke države Baden-Wuerttemberga Peter Straub izrazio je u srijedu potporu Njemačke Hrvatskoj u procesu pristupanja EU-u tijekom susreta s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom, doznaje Hina iz krugova hrvatskog izaslanstva.
ZAGREB/STUTTGART, 21. lipnja 2006. (Hina) - Predsjednik parlamenta savezne njemačke države Baden-Wuerttemberga Peter Straub izrazio je u srijedu potporu Njemačke Hrvatskoj u procesu pristupanja EU-u tijekom susreta s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom, doznaje Hina iz krugova hrvatskog izaslanstva.

"Hrvatska može računati na snažnu potporu Njemačke u procesu pristupanja EU, a posebno u vrijeme njemačkog predsjedanja Unijom u prvoj polovici 2007 godine", rekao je Šeksu Straub, kako je u telefonskom razgovoru za Hinu naveo predstojnik Ureda predsjednika Sabora Boris Abramović.

Straub je predsjedniku Sabora kazao da je Njemačka poduzela brojne aktivnosti na saveznoj i regionalnoj razini u cilju podupiranja što skorijeg ulaska Hrvatske u EU.

Šeks, koji na Straubov poziv boravi u dvodnevnom posjetu Baden-Wuerttemburgu, izvjestio je svog njemačkog kolegu o aktualnom stanju pristupnih pregovora između Hrvatske i EU te o trenutačnoj dinamici i tijeku screeninga, rekao je Abramović.

"Predsjednik Sabora je naglasio da Hrvatska pregovore želi obaviti brzo, ali kvalitetno i nije opterećena datumom punopravnog članstva", dodao je Abramović.

Prema njegovim riječima, Šeks je Strauba izvjestio da je postavljeni cilj pregovore završiti do kraja 2008., a u punopravno članstvo ući do lipnja 2009. kako bi građani Hrvatske mogli sudjelovati na izborima za Europski parlament.

Šeks je, kazao je Abramović, na Straubovo pitanje o hrvatskom stavu prema paralelnom putu Hrvatske i Turske u EU, rekao kako Hrvatska smatra opravdanim operativno odvajanje pregovaračkog procesa dviju zemalja s EU-om. Straub se složio s tim podsjetivši na nedavne izjave njemačke kancelarke Angele Merkel u tom smislu te da se ona založila za procjenu sposobnosti svake zemlje prema individualnim postignućima.

Dvojica predsjednika parlamenata su gospodarsku suradnju Hrvatske i Njemačke ocijenili dobrom, ali su istaknuli da postoji prostor za njeno poboljšanje i smanjenje hrvatskog deficita u trgovini s Njemačkom.

Govora je bilo i o turizmu jer je Hrvatska jako interesantna građanima Baden Wuerttemburga.

Tijekom dana Šeks će sudjelovati na otvaranju prezentacije "Hrvatska - zemlja sporta i turizma" u stuttgartskoj vijećnici.

U četvrtak će predsjednik Sabora u Stuttgartu s ostalim članovima hrvatskog izaslanstva, u kojem su potpredsjednik Sabora Luka Bebić i zastupnik Antun Vujić, posjetiti hrvatsku nogometnu reprezentaciju, te će na Straubov poziv prisustvovati utakmici svjetskog prvenstva u nogometu između Hrvatske i Australije.

Nakon utakmice je predviđen susret izaslanstva Hrvatskog sabora s Hrvatima u Stuttgartu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙