FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Slovensko ministarstvo napokon preuzelo inicijativu - "Večer"

LJUBLJANA, 20. lipnja 2006. (Hina) - Slovenski novinski komentatori nisu u utorak jedinstveni u ocjeni je li Bijela knjiga o granici s Hrvatskom smišljena kako bi bila ponuđena domaćoj javnosti ili, kako smatra komentator mariborskog lista "Večer", kao jasna poruka Hrvatskoj da će Slovenija "znati iskoristiti prednost svog članstva u Europskoj uniji".
LJUBLJANA, 20. lipnja 2006. (Hina) - Slovenski novinski komentatori nisu u utorak jedinstveni u ocjeni je li Bijela knjiga o granici s Hrvatskom smišljena kako bi bila ponuđena domaćoj javnosti ili, kako smatra komentator mariborskog lista "Večer", kao jasna poruka Hrvatskoj da će Slovenija "znati iskoristiti prednost svog članstva u Europskoj uniji".

Komentator "Večera", lista koji je bliži vladi premijera Janeza Janše i ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela, ocjenjuje da je Rupelova Bijela knjiga zapravo jedna vrsta ofenzivnog djelovanja slovenske diplomacije kako bi se problem granice riješio tijekom hrvatskih pristupnih pregovora s EU.

"Njenom je objavom slovensko ministarstvo vanjskih poslova konačno ostvarilo ono što je od nje skoro od vremena osamostaljenja zahtijevao veći dio domaće javnosti - preuzelo je inicijativu", piše Aleš Ledinek.

"Za to je bilo krajnje vrijeme iako to još niti izdaleka ne znači da će na Zrinjevcu sada na pokazivanje mišića Ljubljane odgovoriti vješanjem bijele zastave", piše komentator, dodajući da je hrvatski premijer Sanader već najavio da će slovensku Bijelu knjigu proučiti i na nju odgovoriti Plavom knjigom, odnosno hrvatskim argumentima o stanju na granici.

"Nije teško predvidjeti da će hrvatski dokument vjerojatno sadržavati dokumente nepovoljne za Sloveniju, no u tom izdavačkom odmjeravanju snaga za sada vodi slovenska strana. Zbog iskustva sa zakašnjelim i mlakim reakcijama u proteklih 15 godina Slovenija nakon objave Bijele knjige još nije u položaju favorita. No, nema razloga da ne vjerujemo Rupelu da nam je u to vrijeme uspjelo sakupiti dovoljno vjerodostojnih dokumenata kojima ćemo zahtijevati svoja povijesno i pravno utemeljena teritorijalna prava", navodi Lednik.

"Večerov" komentator dodaje da slovenski ministar vanjskih poslova "u rukavu" drži još neke skrivene adute kad se radi o granici.

"Jedan od aduta je i sporazum Drnovšek-Račan koji je u Hrvatskoj dva puta parafiran, iako se hrvatskim političarima svaki put kad se spomene od toga naježi koža. Isto tako, jedan od slovenskih aduta u budućnosti mogla bi biti hrvatska nekredibilnost. Budući da Hrvatska dosljedno poštuje i ostvaruje samo one dijelove bilateralnih sporazuma koji joj odgovaraju i od kojih ima koristi, ona je u Sloveniji već izgubila znatan dio vjerodostojnosti. U ovom trenutku nije bitno da li je Hrvatska sve te godine djelovala spretno, a Slovenija''' nespretno. Ključno je hoće li Slovenija čvrstim argumentima kojima raspolaže znati kapitalizirati prednost svog članstva u Europskoj uniji. Hrvatska je iz petnaestogodišnjeg spora naučila više nego što bismo željeli. U stilu velikih europskih država (koje se tako ponašaju u Europskoj uniji) odlučila se za taktiku cherry-picking (uzimala ono što je najbolje na torti). No, valjda se je iz toga nešto naučila i Slovenija. Jer, kako inače razumjeti zadovoljne i tajanstvene osmijehe slovenskog ministra vanjskih poslova na svaki spomen Hrvatske", navodi na kraju komentara mariborski "Večer".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙