FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 20. lipnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 20. lipnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska je u potpunosti uskladila svoje zakonodavstvo s europskim za područje znanosti i istraživanja, izjavio je u utorak u Zagrebu hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac na konferenciji za novinare u povodu "Informativnog dana o Zajedničkom istraživačkom centru (ZIC) Europske komisije". "Hrvatska je napravila veliki korak uskladivši u potpunosti svoje zakonodavstvo s europskim za područje znanosti i istraživanja što je potvrđeno tako da su pregovori o tom poglavlju u jednom danu otvoreni i zatvoreni", izjavio je Primorac koji je konferenciju za novinare održao zajedno sa šefom delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincentom Degertom i generalnim direktorom ZIC-a Rolandom Schenkelom. Informativni dan ZIC-a okupio je ključne predstavnike hrvatske Vlade i znanstvene zajednice i predstavnike ZIC-a Europske komisije.

ZAGREB/DEN HAAG - Tužiteljstvo Haaškog suda (ICTY) završilo je u utorak izvođenje dokaza protiv Milana Martića, bivšeg čelnika pobunjenih Srba u Hrvatskoj, optuženog za zločine nad nesrbima u RSK-u, zapadnoj Bosni i za raketiranje Zagreba 1995. godine. Tužiteljstvo je u 69 dana, odnosno 260 radnih sati izvelo sve dokaze protiv Martića, koji se među ostalim tereti za granatiranje Zagreba 2. i 3. svibnja 1995. godine kada je šest civila poginulo, a oko 200 ranjeno. Suđenje Martiću nastavlja se u ponedjeljak, 26. lipnja kada će obrana početi izvoditi svoje svjedoke.

LJUBLJANA - Slovenska i hrvatska policija ove godine nisu obnovili režim slobodne plovidbe u Piranskom zaljevu koji se u vrijeme turističke sezone primjenjivao zadnjih 13 godina, a razlog je kontrola granice u skladu sa šengenskim standardima i europskom pravnom stečevinom, piše u utorak ljubljansko "Delo". "Tko želi iz Slovenije u Hrvatsku, mora najprije obaviti granične formalnosti na jednom od tri pomorska granična prijelaza, u Kopru, Izoli ili Piranu", rekao je za "Delo" Danimir Rebec, iz policijske uprave Koper. "Bit ovakve mjere je sprječavanje ilegalnih migracija", izjavio je Rebec. Mjera je, međutim, pogodila mnoge slovenske nautičare koji će se, ako žele na kupanje na drugu stranu zaljeva, na primjer u Kanegru, morati najprije prijavljivati slovenskoj, a onda i hrvatskoj policiji - i to u udaljenom Umagu, piše "Delo".

BEČ - Tri sumnjiva predmeta, moguće eksplozivne naprave, pronađena su u utorak ujutro u Beču, prije večerašnjeg dolaska američkog predsjednika Georgea W. Busha na summit s predstavnicima Europske unije u glavnom gradu Austrije, objavila je policija. Prvi sumnjivi kovčeg otkrila je policija u utorak u 7,30 sati na Ringu, velikoj aveniji koja okružuje središte Beča. Kovčeg koji je bio priključen na satni mehanizam, bio je ispunjen kablovima i nosio je antenu. Stručnjaci su izveli kontroliranu eksploziju naprave. Drugi sumnjivi kovčeg otkriven je tijekom jutra blizu hotela Intercontinental gdje bi trebao odsjesti Bush, a treći paket u okrugu blizu centra. Stručnjaci su ispitali dva sumnjiva predmeta, ali nisu našli eksploziv, a policija traga za počiniteljima.

KAIRO - Summit između egipatskog i sirijskog predsjednika Hosnija Mubaraka i Bašara al-Asada, predviđen za utorak u Egiptu, odgođen je za još nepoznat datum, izjavio je za AFP izvor iz ureda egipatskog predsjednika. Razlozi te odgode nisu navedeni, ističe isti izvor. Egipatski predsjednik susreo se u nedjelju s jordanskim kraljem Abdulahom II. kako bi raspravio o palestinskom pitanju, i posebice mehanizmu pomoći Palestincima koju je odobrio Kvartet za Bliski istok. Mubarak je u nedjelju novinarima rekao kako su odvojeni sastanci s jordanskim kraljem i sirijskim predsjednikom usmjereni na ublažavanje razlika između dviju zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙