FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNHCR obilježava Svjetski dan izbjeglica porukom "Ne gubite nadu"

ZAGREB, 19. lipnja 2006. (Hina) - Međunarodno povjerenstvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) u utorak će obilježiti Svjetski dan izbjeglica jednostavnom ali snažnom porukom upućenom milijunima izbjeglica i raseljenih osoba diljem svijeta - nikada ne gubite nadu.
ZAGREB, 19. lipnja 2006. (Hina) - Međunarodno povjerenstvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) u utorak će obilježiti Svjetski dan izbjeglica jednostavnom ali snažnom porukom upućenom milijunima izbjeglica i raseljenih osoba diljem svijeta - nikada ne gubite nadu.

Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Antonio Guterres i veleposlanica dobre volje Angelina Jolie uputili su poruke povodom Svjetskog dana izbjeglica u kojima ističu upravo tu poruku.

"Ako postoji zajednička crta među desecima milijuna izbjeglica, kojima smo mi kao UN-ova agencija za izbjeglice pomogli tijekom proteklih 55 godina, to je činjenica da usprkos tome što su sve izgubili, nikada nisu izgubili nadu", kazao je u svojoj poruci Guterres, koji će za Svjetski dan izbjeglica posjetiti Liberiju.

Guterres je također kazao da UNHCR svoju inspiraciju crpi u istrajnosti velikog broja izbjeglica u svijetu za koje se brinu, a posebno je istaknuo potrebu da se uputi poruka nade i ohrabrenja za više od 5 milijuna izbjeglica koji su u izbjeglištvu pet ili više godina.

"Svatko od nas može dati svoj dio pomoći kako bi se pružila nada izbjeglima", nastavio je.

Glumica Angelina Jolie je od svijet zatražila da ne zaboravi na one koji su bili prisiljeni pobjeći iz svojih kuća.

"Ja sam Angelina Jolie. Zbog milijuna raseljenih osoba diljem svijeta, molim vas da održite njihovu nadu na životu", kazala je u televizijskoj poruci, koja je nedavno snimljena u Nambiji a koju će emitirati brojne televizijske kuće.

Svjetski dan izbjeglica bit će u utorak obilježen u cijelom svijetu. U Ženevi, sjedištu UNHCR-a, javne zgrade i zgrada UNHCR-a bit će osvjetljene plavom bojom - bojom UN-a.

U brojnim zemljama održat će se razne aktivnosti - filmski festivali, izložbe fotografija, modne revije, koncerti i sportska natjecanja.

UNHCR je osnovan 14. prosinca 1950. godine, odlukom Opće skupštine UN-a. Glavni zadaci agencije su da vodi i koordinira međunarodnu akciju zaštite izbjeglica i rješenje pitanja izbjeglica diljem svijeta.

U proteklih 50 godina, agencija je prema procjenama pružila pomoć za 50 milijuna osoba. Danas, oko 6.540 djelatnika UNHCR-a djeluje u 116 zemalja svijeta i pomaže izbjeglim i raseljenim osoba kojih prema procjenama ima gotovo 20 milijuna.

Srpski demokratski forum, u svojoj izjavi povodom Svjetskog dana izbjeglica, istaknuo je da hrvatska javnost ne smije zaboraviti na "izbjeglice u našoj sredini".

Vlada RH, dodaje Srpski demokratski forum, "u posljednjih je nekoliko godina uložila znatne napore u humaniji i pravedniji odnos države prema izbjeglicama". Veliki broj izbjeglica i dalje čeka na povratak, podsjeća SDF dodajući da "izbjeglicama treba osigurati mjere za humano uključenje u sredine u koje se vraćaju i u kojima započinju novi život".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙