FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Igmanska inicijativa pokreće alternativno medijsko izvještavanje

SARAJEVO, 19. lipnja (Hina) - Igmanska inicijativa, regionalni forum nevladinih udruga iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, pokrenut će projekt uzajamnog medijskog izvještavanja o stanju u tim zemljama kako bi ojačao međusobno razumijevanje i svijest o potrebi suradnje zemalja bivše Jugoslavije na putu ka euro-atlantskim integracijama. Ova odluka rezultat je dvodnevne rasprave na 13. zasijedanju Igmanske incijative održanom u nedjelju i ponedjeljak u Sarajevu na kojem je predstavljena i analiza medijskog izvještavanja o stanju u susjednim državama.
SARAJEVO, 19. lipnja (Hina) - Igmanska inicijativa, regionalni forum nevladinih udruga iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, pokrenut će projekt uzajamnog medijskog izvještavanja o stanju u tim zemljama kako bi ojačao međusobno razumijevanje i svijest o potrebi suradnje zemalja bivše Jugoslavije na putu ka euro-atlantskim integracijama.

Ova odluka rezultat je dvodnevne rasprave na 13. zasijedanju Igmanske incijative održanom u nedjelju i ponedjeljak u Sarajevu na kojem je predstavljena i analiza medijskog izvještavanja o stanju u susjednim državama.

Analiza, rađena na primjerima najutjecajnijih dnevnih i tjednih listova te informativnih emisija ključnih TV kuća u državama regije, je pokazala kako je javnost o zbivanjima u susjednim zemljama informirana uglavnom krajnje površno pri čemu je upadljiv utjecaj stereotipa prisutnih u razmišljanjima u proteklih desetljeće i pol.

Jedan od voditelja ovog projekta Zlatko Dizdarević je sažimajući rezultate rasprave u ponedjeljak najavio kako će se pod okriljem Igmanske incijative sada pokušati uspostaviti "privremena mreža" pisanog medijskog izvještavanja u koju bi bili uključeni najistaknutiji novinari iz regije.

Istodobno bi se uz potporu Radija Slobodna Europa (RFE) pokrenuo tjedni televizijski magazin koji bi obuhvaćao najznačajnija zbivanja u sve četiri države, a posebno bi se uređivao za svaku od njih na službenim jezicima koji su u uporabi.

Tekstovi odnosno TV emisije bile bi ponuđene svim zainteresiranim lokalnim medijima. Rezultati oba projekta bit će analizirani nakon probnog razdoblja od tri mjeseca, nakon čega će biti odlučeno o daljem djelovanju.

Potporu naporima Igmanske inicijative za postizanje boljeg uzajamnog razumijevanja dali su predstavnici misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Hrvatskoj, Srbiji te BiH.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić je u raspravi u ponedjeljak istaknuo kako je nužna uzajamna potpora zemalja regije ukoliko žele brže ka euro-atlantskim integracijama.

"Mi, na žalost, i dalje previše vremena trošimo radujući se neuspjehu susjeda", kazao je Terzić zaključivši kako takvo ponašanje sve u regiji drži "taocima najgorih među nama".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙