FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za ponedjeljak, 19. lipnja

ZAGREB, 19. lipnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za ponedjeljak, 19. lipnja.
ZAGREB, 19. lipnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za ponedjeljak, 19. lipnja.

ŽENEVA - Prvi sastanak novog UN-ovog Vijeća za ljudska prava. Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovat će na prvom zasjedanju Vijeća za ljudska prava 19. i 20. lipnja gdje će i govoriti. Grabar-Kitarović i ministrica vanjskih poslova Švicarske Konfederacije Micheline Calmy-Rey domaćini su radne večere žena ministrica vanjskih poslova zemalja članica UN-a, na marginama zasjedanja Vijeća za ljudska prava, na kojem se očekuje donošenje dvaju dokumenata vezanih za prava žena.

BRUXELLES - Eksplanatorna faza analitičkog pregleda pravne stečevine (screening) za poglavlje Statistika (Poglavlje 18) održat će se 19. i 20. lipnja u Bruxellesu.

Eksplanatorni screening provodi se s ciljem upoznavanja država kandidatkinja s pravnom stečevinom Europske unije.

Tijekom dva dana analitičkog pregleda predstavnici Europske komisije prezentirat će pravnu stečevinu Europske unije u poglavlju Statistika, i to u područjima sloboda kretanja radnika i pružanja socijalnih usluga, pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga, promet, ekonomska i monetarna politika i sloboda kretanja kapitala, energetika, regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, okoliš, zaštita potrošača i zdravlja, znanost, informacije, obrazovanje i kultura, carinska unija i sloboda kretanja roba, poljoprivreda, ribarstvo te statistička infrastruktura i klasifikacije.

Druga, bilateralna, faza screeninga za poglavlje Statistika održat će se 13. i 14. srpnja u Bruxellesu, kada će predstavnici hrvatske delegacije prezentirati do sada ostvarenu razinu usklađenosti s pravnom stečevinom u ovom poglavlju.

Isti će se dan održati i bilateralna faza analitičkog pregleda zakonodavstva (screening) za poglavlje Energetika (Poglavlje 15).

Analitički pregled priprema je za pristupne pregovore s EU, a u bilateralnoj fazi hrvatski će predstavnici upoznati Europsku komisiju sa stanjem hrvatskog zakonodavstva i do sada ostvarenom razinom usklađenosti s pravnom stečevinom Europske unije u ovom poglavlju.

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel predstavit će na konferenciji za novinare Bijelu knjigu o granici između Slovenije i Hrvatske u kojoj se iznose slovenska stajališta o tom pitanju.

BEOGRAD - Seminar "Suočavanje s prošlošću - pomirenje u Daytonskom trokutu", kojega organiziraju sarajevski Centar za ljudska prava, Hrvatski helsinški odbor i Centar za mir i razvoj demokracije iz Beograda održava se u ponedjeljak u beogradskom Medija centru.

BAGDAD - Nastavlja se suđenje bivšem iračkom predsjedniku Sadamu Huseinu. Suđenje se nastavlja završnom riječi tužiteljstva. Završna riječ obrane predviđena je za 10. srpnja nakon čega se očekuje donošenje presude. Sadam Husein i sedam njegovih bliskih suradnika optuženi su za pokolj 148 civila u šijitskom selu Dujail 1982. godine. Proglasi li ih se krivima, prijeti im smrtna kazna.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Branka Radman

Prije podne: Darko Vlahović

Poslije podne: Sonja Djerasimović

Večer: Duška Gerić Koren

Tel: 00 385 1 4808 645

Fax: 00 385 1 4808 822

e-mail:vpdeskvhina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙