FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 18. lipnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 18. lipnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

BRATISLAVA - Slovačka oporbena stranka ljevice Smer pod vodstvom Roberta Fica pobijedila je na općim izborima, pokazali su službeni rezultati koje je u nedjelju ujutro objavio Državni ured za statistiku u Bratislavi. Smer je dobio 29,14 posto glasova, dok je na drugom mjestu stranka dosadašnjeg premijera Mikulaša Dzurinde Slovačka demokršćanska unija (SDKU) s 18,35 posto glasova. Od 150 zastupničkih mjesta stranka Smer dobit će 50 mjesta, a SDKU 31 mandat, uzimajući u obzir da su još četiri manje stranke prešle prag od 5 posto glasova i ulaze u novi saziv parlamenta. Rezultati znače da će i Smer i Dzurinda morati pridobiti koalicijske partnere kako bi osigurali većinu u parlamentu.

BARCELONA - U Kataloniji je u nedjelju počeo referendum na kojem je oko 5,3 milijuna građana s pravom glasa pozvano izjasniti se o većoj autonomiji te španjolske regije od centralne vlasti u Madridu. Prema anketama provedenim uoči referenduma, gotovo je sigurno da će građani Katalonije prihvatiti prijedlog zakona koji najjačoj gospodarskoj regiji u Španjolskoj daje znatno veću financijsku i političku autonomiju od centrale u Madridu. Socijaldemokrati koji su na vlasti i u Madridu i u Barceloni, kao i umjerena katalonska Nacionalna stranka, podupiru reformu. Konzervativna Pučka stranka se protivi jer smatra da prijedlog novog katalonskog statuta ugrožava jedinstvo Španjolske. Protiv su i katalonski Republikanski ljevičari jer se oni beskompromisno zalažu za punu neovisnost Katalonije, pa im veća autonomija predviđena referendumom ne ide dovoljno daleko.

WASHINGTON - Predstavnici Bliskoistočnog kvarteta usuglasili su se oko modela pomoći Palestincima koji zaobilazi vladu Hamasa koja se odupire svim pritiscima da prizna Izrael. U priopćenju objavljenom nakon razgovora predstavnika Kvarteta u subotu navečer, navodi se da je prihvaćen prijedlog Europske unije za stvaranje privremenog mehanizma koji će omogućiti izravno slanje pomoći Palestincima, zaobilazeći vladu Hamasa. Kvartet koji okuplja predstavnike SAD-a, Europske unije, UN-a i Rusije, ističe u priopćenju kako će preispitati funkcioniranje tog mehanizma za tri mjeseca. Kvartet ističe kako se nada da će i ostali donatori, međunarodne organizacije i Izrael, svoju pomoć upućivati kroz taj mehanizam. Gotovo sva međunarodna pomoć palestinskim teroristima ukinuta je otkad je vlada Hamasa izabrana na vlast.

TOKIO - Japanski premijer Junichiro Koizumi vjerojatno će najaviti povlačenje japanskih postrojbi raspoređenih u Iraku prije summita s predsjednikom Georgeom W. Bushom krajem mjeseca, dao je naslutiti u nedjelju njegov ministar vanjskih poslova Taro Aso. Koizumi se treba susresti s predsjednikom Georgeom W. Bushom 29. lipnja u Washingtonu u okviru službenog posjeta, posljednjeg SAD-u prije nego napusti vlast u rujnu. Upitan zna li hoće li premijer do tada najaviti povlačenje, Aso je odgovorio: "Predviđamo to. Ako uvjeti budu ispunjeni, moguće je". Po pisanju japanskog tiska, Koizumi bi to trebao objaviti već ovog tjedna, vjerojatno u srijedu. Povratak japanskog kontingenta od oko 600 vojnika mogao bi biti završen do sredine srpnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙