FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otežano otkrivanje AIDS-a kod djece otežava i liječenje

PARIZ, 17. lipnja 2006. (Hina/AFP) - U siromašnim je zemljama teško osigurati da se na vrijeme otkrije je li dojenče zaraženo AIDS-om, a to je jedna od zapreka u liječenju djece, upozorili su liječnici i sudionici seminara "Djetinjstvo i AIDS" koji se održava u Parizu.
PARIZ, 17. lipnja 2006. (Hina/AFP) - U siromašnim je zemljama teško osigurati da se na vrijeme otkrije je li dojenče zaraženo AIDS-om, a to je jedna od zapreka u liječenju djece, upozorili su liječnici i sudionici seminara "Djetinjstvo i AIDS" koji se održava u Parizu.

Zbog nedostatka trojne terapije polovici djece koja se zaraze u trudnoći, pri porodu ili dojenjem prijeti opasnost da preminu prije druge godine života.

Do dobi od 18 mjeseci dijete zadržava antitijela koja mu je prenijela majka, za dijagnozu zaraze kod samog djeteta potrebni su skupi testovi kojima se otkriva i prisutnost virusa, a ne samo antitijela koja su nastala kao reakcija na infekciju.

Dijagnostički testovi PCR-om (lančanom reakcijom polimeraze), tehnikom povećavanja koja omogućuje da se dobije dovoljna količina genetskog materijala za identificiranje virusa, stoje 50 pa čak i sto dolara po jedinici, objasnio je Joseph Essombo iz zaklade za borbu protiv AIDS-a iz Obale bjelokosti.

"To je jedna od velikih zapreka ako se na područje siromašnih zemalja želi proširiti pristup liječenju oboljelih od AIDS-a od čega sada korist ima tek manji broj zaražene djece", dodao je.

Razvoj jeftinih generičkih lijekova omogućio je "pritisak na farmaceutske tvrtke" potkraj devedesetih kako bi smanjile cijenu lijekova za zaražene HIV-om u zemljama u razvoju, ali nema nikakvog pritiska na one koji proizvode laboratorijsku opremu", izrazio je žaljenje.

Za neke testove PCR-a koji se provode odmah i koji su jeftiniji od laboratorijskih testova nužno je kompetentno zdravstveno osoblje, a time ne raspolaže većina siromašnih zemalja, ocijenila je liječnica Patricia Fassinou iz Obale Bjelokosti.

HIV-om je zaraženo oko 2,3 milijuna djece mlađe od 15 godina, od čega ih dva milijuna živi u subsaharskoj Africi, objavila je UN-ova agencija za borbu protiv AIDS-a.

Prošle se godine AIDS-om zarazilo 540.000 djece mlađe od 15 godina (od čega 470.000 u subsaharskoj Africi) a 380.000 ih je preminulo od te bolesti.

Više od 15 milijuna maloljetnika su siročad jer je jedan od njihovih roditelja preminuo od AIDS-a, a od toga ih 12 milijuna živi u subsaharskoj Africi. Do 2010. godine broj siročadi u toj regiji bi mogao narasti na 16 milijuna, procjenjuje UNICEF.

Od 2,3 milijuna seropozitivne ili zaražene djece 660.000 hitno treba trojnu terapiju, no ona je dostupna za manje od pet posto zaražene djece, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙