FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: u travnju pad industrijske proizvodnje

ZAGREB, 14. lipnja 2006. (Hina) - Industrijska proizvodnja u Zagrebu u travnju ove godine u odnosu na ožujak bila je manja za 10,7 posto, dok je u odnosu na travanj prošle godine smanjena za 8,1 posto, podaci su Odjela za statistiku Gradskog zavoda za prostorno uređenje.
ZAGREB, 14. lipnja 2006. (Hina) - Industrijska proizvodnja u Zagrebu u travnju ove godine u odnosu na ožujak bila je manja za 10,7 posto, dok je u odnosu na travanj prošle godine smanjena za 8,1 posto, podaci su Odjela za statistiku Gradskog zavoda za prostorno uređenje.

Industrijska proizvodnja u Zagrebu u prva četiri mjeseca ove godine bila je pak za 2,5 posto veća nego u istom razdoblju lani.

Proizvodnja u prerađivačkoj industriji, koja čini 81,72 posto zagrebačke industrijske aktivnosti, pala je u travnju u odnosu na prethodni mjesec za 8,8 posto, dok je u odnosu na travanj 2005. bila manja za 9,3 posto.

No, u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje zagrebačka prerađivačka industrija zabilježila je rast od 2,7 posto.

U opskrbi električnom energijom, plinom i vodom (udjel od 18,21 posto u zagrebačkoj industrijskoj proizvodnji) na mjesečnoj je razini proizvodnja smanjena za 19 posto, dok je na godišnjoj razini zabilježen umjereniji pad, od 2,3 posto.

Rudarstvo i vađenje u travnju pak bilježi rast proizvodnje u odnosu na ožujak za 39,1 posto, a u odnosu na travanj prošle godine za čak 1.101,6 posto. No, to područje djelatnosti u zagrebačkoj industriji ima udio od svega 0,07 posto.

Na mjesečnoj je razini najveći pad industrijske proizvodnje u sklopu prerađivačke industrije zabilježen u proizvodnji duhanskih proizvoda - za čak 84,8 posto, ali i u proizvodnji uredskih strojeva i računala (50,2 posto) te proizvodnji namještaja (33,9 posto).

Proizvodnja hrane i pića, koja ima najveći, 25 postotni udio u zagrebačkoj industriji, u travnju ove godine ipak bilježi porast proizvodnje, i to za 4,2 posto.

Najveći je porast industrijske proizvodnje u tom razdoblju zabilježen u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica i iznosio je 32,7 posto.

U usporedbi s travnjem prošle godine pak u četvrtom ovogodišnjem mjesecu najveći je pad proizvodnje u Zagrebu zabilježen također u proizvodnji duhanskih proizvoda, i to od 80,2 posto.

Značajan se pad bilježi i u drvnoj industriji (75,5 posto), proizvodnji uredskih strojeva i računala (58,5 posto) te proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava (45,9 posto).

Istodobno je najveći porast proizvodnje, od 151,4 posto, ostvaren u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙