FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Australski vrhovni sud odbacio argumente kapetana Dragana

SYDNEY, 15. lipnja 2006. (Hina/AP) - Najviši australski sud u četvrtak je odbacio pokušaj Dragana Vasiljkovića, poznatoga i kao kapetan Dragan, da onemogući izručenje Hrvatskoj gdje je optužen za ratne zločine.
SYDNEY, 15. lipnja 2006. (Hina/AP) - Najviši australski sud u četvrtak je odbacio pokušaj Dragana Vasiljkovića, poznatoga i kao kapetan Dragan, da onemogući izručenje Hrvatskoj gdje je optužen za ratne zločine.

Nekadašnji zapovjednik srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, a sada australski državljanin, uhićen je 20. siječnja u Sydneyju na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska.

Hrvatska početkom veljače Australiji je i službeno uputila zahtjev za izručenjem Vasiljkovića.

Vasiljkovićev odvjetnik je tvrdio da ga Australija ne smije izručiti Hrvatskoj jer s njom nije potpisala ugovor o izručivanju te da ga, iz istoga razloga, i australske vlasti ilegalno drže u pritvoru.

Vrhovni je sud prihvatio ocjenu australske vlade da Vasiljković može biti izručen na temelju Ugovora o izručivanju zemalja Commonwealtha pa će se postupak protiv Vasiljkovića nastaviti 12. srpnja na lokalnome sudu u Sydneyu.

Šibensko Županijsko državno odvjetništvo Vasiljkovića tereti da je kao zapovjednik jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba "Alfa", postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija.

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Tereti ga se i da je kao zapovjednik jedinica za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca, te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca.

Tijekom tog napada, protivno odredbama Ženevskih konvencija, oštećene su i uništene civilne zgrade, stanovništvo je natjerano u bijeg, opljačkana im je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili među kojima i jedan strani novinar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙