FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Freedom House: Demokraciji u Hrvatskoj ocjena 3,64

ZAGREB, 13. lipnja 2006. (Hina) - U godišnjem izvješću o stupnju demokracije u Tranzicijskim zemljama za 2006., Freedom House je Hrvatskoj dodijelio prosječnu ocjenu 3,64, a pojedinačno najlošije ocijenjeni su stupanj korupcije te pravosudni sustav, objavljeno je utorak.
ZAGREB, 13. lipnja 2006. (Hina) - U godišnjem izvješću o stupnju demokracije u Tranzicijskim zemljama za 2006., Freedom House je Hrvatskoj dodijelio prosječnu ocjenu 3,64, a pojedinačno najlošije ocijenjeni su stupanj korupcije te pravosudni sustav, objavljeno je utorak.

Freedom House Europe, udruga za promicanje demokracije u široj europskoj regiji, objavila je u utorak usporedni pregled stanja demokracije u 29 zemalja i administrativnih područja od Središnje Europe do Eurozije.

Pojedini segmenti ocjenjivani su ocjenama u rasponu od najlošije 7 do najbolje 1.

Hrvatski su prioriteti uspješno provesti pregovore te ispuniti kriterije i uvjete Europske unije, ocjenjuje FHE i naglašava potrebu reforme pravosudnog sustava kako bi on bio brži a njegove se presude doista provodile te poziva vladu da pojača borbu protiv korupcije i provede decentralizaciju.

"Stupnju korupcije u Hrvatskoj ostaje ocjena 4.75 jer novi antikorupcijski program još nije urodio vidljivim rezultatima, osim što je utjecao na javnu percepciju", stoji u izvješću.

Jednaku ocjenu Hrvatska je dobila četvrtu godinu zaredom ali je ona bolja od 5,25 iz 1999., dok za 1997., kada je objavljeno prvo izvješće o Hrvatskoj, kao ni za 1998. nije bilo podataka o korupciji.

"Poboljšanje operativnosti hrvatskog pravosuđa jedan je od najvećih izazova jer pouzdan i učinkovit pravosudni sustav tek treba ostvariti", piše u izvješću o stanju hrvatskog pravosuđa, ocijenjenog s 4,25, što je nešto povoljnije u odnosu na 4,50 iz 2005.

Najbolje je ocijenjen rad hrvatskog civilnog društva; s 2,75 (napredak je u odnosu na 3 iz 2005.) i to zahvaljujući "stalnom rastu i većem utjecaju u javnosti", pojašnjava se u izvješću.

Neovisnost hrvatskih medija ostaje na prošlogodišnjoj ocjeni od 3,75.

Izborni proces ocijenjen je s 3,25 i rezultat je to slabiji u odnosu na 3,00 iz 2005. Razlog su nepravilnosti kod lokalnih izbora u mjestima namijenjenima pripadnicim manjina, piše u izvješću.

Vladi se zamjera što je koristila biračke popise iz 2001., zanemarivši promjene u lokalnim izbornim jedinicama, napose u područjima povratka.

Lokalnoj demokratskoj vlasti pripala je ocjena 3,75, jednako kao i lani, a jednaku je ocjenu zadržala i nacionalna vlada - 3,50.

"Iako su pregovori o priključivanju (Europskoj uniji) počeli, za potvrđivanje zrelosti i stabilnosti hrvatskog političkog sustava, stvarni se napredak očekuje iduće godine, kada će proces usvajanja pravnih stečevina (acquis communautaire) početi pokazivati konkretne rezultate", piše FHE.

Freedom House u izvješću za Tranzicijske zemlje u 2006., upozorava na pogoršanje vladavine prava i na porast korupcije u Rusiji i zemljama proizvođačima nafte, Azerbajdžanu, Kazahstanu i Turkmenistanu.

Neovisnu, nevladinu organizaciju Freedomhouse koja danas ima više podružnica u svijetu, prije 60 godina osnovali su Eleanor Roosevelt i nekoliko istaknutih Amerikanaca kao forum za širenje slobode i demokracije nasuprot diktaturama lijevog ili desnog predznaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙