FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šibenik: stegovni postupak protiv suca i referentice

ŠIBENIK, 13. lipnja 2006. (Hina) - Protiv suca Županijskog suda u Šibeniku Dalibora Dukića i službenice u sudskoj pisarnici zbog propusta u radu u predmetu protiv Mate Ćurkovića bit će pokrenut stegovni postupak, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Županijskom sudu u Šibeniku.
ŠIBENIK, 13. lipnja 2006. (Hina) - Protiv suca Županijskog suda u Šibeniku Dalibora Dukića i službenice u sudskoj pisarnici zbog propusta u radu u predmetu protiv Mate Ćurkovića bit će pokrenut stegovni postupak, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Županijskom sudu u Šibeniku.

Predsjednik suda Sanibor Vuletin izvijestio je novinare o rezultatima izvida o razlozima prekasne dostave predmetnog spisa protiv optuženog Ćurkovića Vrhovnom sudu, koji je trebao odlučiti o podnesenim žalbama, zbog čega je istekom najduljeg roka trajanja pritvora ukinut pritvor protiv optuženika.

"Sudac Dalibor Dukić nije u roku od 15 dana nakon objave presude izradio i otpremio prvostupanjsku presudu, niti je predsjedniku suda dostavio obavijest o nepredvidivim ili neuklonjivim razlozima zbog kojih je prekoračio zakonski rok za izradu presude", rekao je Vuletin. Dodao je da je izvidima utvrđeno kako referentica iz sudske pisarnice nije otpremila predmetni spis Vrhovnom sudu sve do 5. lipnja 2006. iako je bila riječ o pritvorskom predmetu koji je bilo moguće otpremiti još 15. travnja iste godine.

Zbog toga je predsjednik Županijskog suda u Šibeniku Sanibor Vuletin danas odlučio podnijeti zahtjev za pokretanje stegovnog postupka protiv suca i službenice, o čemu je izvijestio Ministarstvo pravosuđa i Vrhovni sud.

Prvostupanjska presuda, po kojoj je Mate Ćurković proglašen krivim za ubojstvo svećenika Mije Stijepića i pokušaj silovanja maloljetnice, objavljena je 17. listopada 2005., a presuda je otpremljena strankama u predmetu 21. ožujka 2006. Rok za žalbu na presudu, pa je spis mogao biti otpremljen 15. travnja iste godine Vrhovnom sudu. Budući da to nije učinjeno rješenjem predsjednika Sudskog vijeća 9. lipnja 2006. ukinut je pritvor protiv Ćurkovića zbog isteka najduljeg roka trajanja pritvora od 2,5 godine.

Sudac Dukić i službenica u pisarnici nisu suspendirani, a odluku o osnovama stegovne odgovornosti donijet će za suca Državno sudbeno vijeće, a za sudsku službenicu regionalni službenički sud u Splitu, kazao je Vuletin. Objasnio je kako kazne koje se mogu izreći sežu od ukora, novčanih kazna do razrješenja dužnosti, i za suca i za sudske službenike.

Ukinuće pritvora protiv Ćurkovića nikako ne utječe na daljnji tijek i konačan ishod kaznenog postupka, odnosno u tom slučaju nije riječ o zastari kaznenog progona ili da počinitelja teškoga kažnjiva djela ne će stići zaslužena kazna ako to bude utvrđeno pravomoćnom sudskom presudom, napomenuo je Vuletin.

U nastavku postupka Vrhovni sud će odlučiti o žalbama pa će, budu li odbijene, prvostupanjska presuda postati pramomoćnom i optuženik će biti poslan na izdržavanje preostalog dijela izrečene kazne od 11,5 godina zatvora.

Kako je objavljeno danas na internetskim stranicama, Državno je odvjetništvo Republike Hrvatske nakon razmatranja spisa u kaznenom predmetu protiv optuženog Mate Ćurkovića vratilo spis Vrhovnom sudu popraćen pismenim očitovanjem s prijedlogom da se žalbe okrivljenika i njegova branitelja odbiju kao neosnovane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙