FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečano proslavljen Dan sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke

RIJEKA , 12. lipnja 2006. (Hina) - Svečanom sjednicom riječkoga Gradskog vijeća u HNK "Ivana pl. Zajca" danas je proslavljen Dan sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke, koji se slavi kao Dan grada.
RIJEKA , 12. lipnja 2006. (Hina) - Svečanom sjednicom riječkoga Gradskog vijeća u HNK "Ivana pl. Zajca" danas je proslavljen Dan sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke, koji se slavi kao Dan grada.

Na sjednici je dodijeljena Nagrada grada Rijeke za životno djelo opernoj pjevačici Blanki Zec za mezzosopranska i altovska pjevačka dostignuća u operi, na koncertima te u sakralnoj glazbi te javna gradska priznanja za posebna dostignuća prošle godine.

Godišnju gradsku nagradu dobili su glumica Olivera Baljak, publicist i teatrolog Darko Gašparović, andragoginja Anita Klapan, književnica za djecu Ljubica Kolarić-Dumić, povjesničar Irvin Lukežić, kuglašica Biserka Perman i razvojni softverski tim "Urban Development" za izradbu računalne poučne igre "Urban Jungle".

Dodijeljeno je i pet gradskih zlatnih plaketa.

Nakon pozdravnog govora predsjednice Gradskog vijeća Dorotee Pešić-Bukovac okupljenima se obratio riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić. Govoreći o odabiru sv. Vida za zaštitnika grada, nadbiskup Devčić je naveo da bi taj svetac, kao mlad mučenik iz doba rimskog cara Dioklecijana, za Riječane mogao biti uzor vjernosti svojim idealima, dosljednosti u životu, ljubavi prema svima i opraštanja čak i neprijateljima te vjere u viši smisao čovjekova postojanja.

Gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je da je Rijeka u investicijskom ciklusu te preobrazbi u grad znanja, mladih i kreativnosti te urbanog turizma. Podsjetio je na projekte u pripremi ili provedbi, poput "Rijeke Gatewaya", koji je, kako je rekao, Svjetska banka proglasila najboljim u jugoistočnoj Europi. zatim je spomenuo izgradnju sveučilišnog kampusa, nove bolnice i bazenskog kompleksa na Kantridi.

Kazao je da se Rijeka četvrti put kandidirala za domaćinstvo Mediteranskih igara radi poticaja razvoju Rijeke, ugleda Hrvatske te, kako je rekao, "zbog inata".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙