FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada RH priznala Republiku Crnu Goru

ZAGREB, 12. lipnja 2006. (Hina) - Vlada Republike Hrvatske priznala je u ponedjeljak Republiku Crnu Goru kao suverenu i neovisnu državu i predložila je uspostavu diplomatskih odnosa između Zagreba i Podgorice.
ZAGREB, 12. lipnja 2006. (Hina) - Vlada Republike Hrvatske priznala je u ponedjeljak Republiku Crnu Goru kao suverenu i neovisnu državu i predložila je uspostavu diplomatskih odnosa između Zagreba i Podgorice.

Uz odluku o priznanju, Vlada je na sjednici u ponedjeljak usvojila i izjavu o odnosima Hrvatske i Crne Gore u kojoj izražava svoju spremnost razvijati s Crnom Gorom dobrosusjedske odnose i suradnju "na načelima ravnopravnosti i uzajamnosti, na crti pridruživanja euroatlantskim integracijama, te time doprinositi trajnom učvršćivanju suradnje između dviju država u interesu mira, stabilnosti i razvitka".

Vlada je izrazila uvjerenje da će Podgorica "utvrditi povijesne okolnosti, uzroke i ulogu Crne Gore u razdoblju rata protiv Hrvatske u nedavnoj prošlosti, te da će se na toj osnovi razvijati novi odnosi dobrosusjedstva i uzajamnog poštivanja i uvažavanja, okrenuti budućnosti i na dobrobit dviju država i njihovim građana".

Premijer Ivo Sanader je na sjednici rekao da Vlada traži od Crne Gore da vodi računa o hrvatskoj nacionalnoj manjini, kao i da očekuje rješavanje nekih pitanja, prije svega pitanja nestalih osoba.

Vlada je usvojila i izjavu o odnosima s Republikom Srbijom, u kojoj navodi da je primila k znanju činjenicu da je Republika Srbija sljednica državne zajednice Srbije i Crne Gore, sukladno Ustavnoj povelji državne zajednice. U izjavi se, među ostalim, navodi da Vlada RH očekuje da se proces razdruživanja bivše Državne zajednice SiCG i uređenja međusobnih odnosa provede u konstruktivnom duhu, vodeći računa i o sukcesiji bivše SFRJ.

Premijer Sanader je na sjednici izrazio svoje zadovoljstvo zbog očekivanog otvaranja pregovora u ponedjeljak navečer o Poglavlju znanost i istraživanje s Europskom unijom, koji će biti i provizorno zatvoreni, jer tako nalažu pravila, budući se zaključno zatvaranje događa nakon završetka svih ostalih pregovora.

"To će biti sigurno zajednički uspjeh svih nas", istaknuo je Sanader.

Priznanje Crne Gore kao samostalne i nezavisne države, dogovorili su u ponedjeljak na sastanku u Banskim dvorima prije sjednice Vlade predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader.

U izjavi novinarima nakon sastanka predsjednik Mesić je rekao da je prihvatio Vladin prijedlog o priznanju crnogorske samostalnosti. Premijer Ivo Sanader potvrdio je da je s predsjednikom Mesićem dogovorio priznanje Crne Gore, budući da sukreiraju vanjsku politiku.

"O tome smo postigli punu suglasnost, no to nije ni bilo upitno, jer poštujemo volju građana Crne Gore izraženu na referendumu", rekao je premijer Sanader.

Premijer Sanader je izvijestio da se na sastanku razgovaralo i o otvaranju pregovora o Poglavlju znanost i istraživanje s Europskom unijom, koji će biti i provizorno zatvoreni, jer tako nalažu pravila, budući se zaključno zatvaranje događa nakon završetka svih ostalih pregovora.

Također se razgovaralo o novim veleposlanicima jer čitavom nizu veleposlanika istječe mandat ove godine ili je već istekao. Za sada ne možemo govoriti o konkretnim imenima, a nešto više ćemo moći reći kada dobijemo agremane, rekao je novinarima premijer Sanader, nakon sastanka s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙