FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 15. godišnjica ustroja zagrebačkih brigada

ZAGREB, 12. lipnja 2006. (Hina) - Svečanom akademijom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u nedjelju na večer je obilježena 15. godišnjica ustrojavanja zagrebačkih ratnih zapovjedništava i postrojbi MUP-a i HV-a.
ZAGREB, 12. lipnja 2006. (Hina) - Svečanom akademijom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u nedjelju na večer je obilježena 15. godišnjica ustrojavanja zagrebačkih ratnih zapovjedništava i postrojbi MUP-a i HV-a.

"Prije 15 godina donesene su vrlo važne odluke. Hrvatsko vodstvo, na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, donijelo je odluku da se formira Zbor narodne garde", rekao je hrvatski predsjednik i zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić.

Podsjetivši na slavne dane kad se i Zagreb kao prvi uključio u obranu Republike Hrvatske, Mesić je rekao kako trebamo biti zahvalni svim žrtvama na ovome što danas imamo.

No, dodao je da moramo gledati u budućnost i boriti se za Hrvatsku koja će biti pravna država i u kojoj će njezini građani biti zadovoljni i dobro živjeti.

Nazočne su pozdravili i načelnik Glavnog stožera OS RH general Josip Lucić, izaslanik Vlade i ministar obrane Berislav Rončević, ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je postrojbama i ratnim zapovjedništvima podijelio medalje grada Zagreba.

Akademiji su uz visoke državne dužnosnike sudjelovali i brojni časnici, dočasnici i vojnici, sudionici prvog postrojavanja Zbora narodne garde te predstavnici crkve i diplomatskog zbora.

O ratnom putu zagrebačkih ratnih zapovjedništava i postrojbi HV-a govorili su stožerni general Antun Tus i brigadir Stanko Krulić, a o djelovanju MUP-a Jakob Bukvić.

Tijekom Domovinskog rata Zagreb je mobilizirao, opremio i uputio na ratište 11 pričuvnih brigada te Prvu i Drugu gardijsku brigadu, mnoge postrojbe MUP-a, HOS-a i druge. Te su brigade imale oko 63 tisuće pripadnika.

Obljetnica ustrojavanja ratnih zapovjedništava te ratnih postrojba MUP-a i HV-a, koje su sudjelovale u Domovinskom ratu, obilježena je i jučer svečanim mimohodom na terenima stadiona Športskog parka "Mladost".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙