FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mikhail Kalashnikov zgrožen što se njegovom puškom danas koriste teroristi i mafijaši

MOSKVA, 12. lipnja 2006. (Hina/AP) - Tvorac najraširenije i, po mnogima, najbolje jurišne puške AK-47 Mikhail Kalashnikov tvrdi da je popularni 'kalašnjikov' napravio kako bi obranio Sovjetski savez od njemačke invazije, no nakon šest desetljeća zgraža se nad činjenicom da je njegova puška glavni izbor naoružanja među teroristima i mafijašima diljem svijeta.
MOSKVA, 12. lipnja 2006. (Hina/AP) - Tvorac najraširenije i, po mnogima, najbolje jurišne puške AK-47 Mikhail Kalashnikov tvrdi da je popularni 'kalašnjikov' napravio kako bi obranio Sovjetski savez od njemačke invazije, no nakon šest desetljeća zgraža se nad činjenicom da je njegova puška glavni izbor naoružanja među teroristima i mafijašima diljem svijeta.

"Kada god pogledam televiziju vidim oružje, koje sam izradio kako bi obranio svoju domovinu, u rukama tih bin Ladena i pitam se isto pitanje - kako je završilo u njihovim rukama", rekao je 86-godišnji Kalashnikov.

"Nisam pušku dao u ruke banditima i teroristima i nije moja greška što se poput gljiva nekontrolirano raširila diljem svijeta. Jesam li ja kriv što oni moju pušku smatraju najpouzdanijim oružjem", dodao je.

To je njegovo pitanje postalo posebno aktualno pred 11-dnevnu UN-ovu konferenciju o ograničenju prodaje malog oružja koja 26. lipnja počinje u New Yorku. Kalashnikov, kako kaže, razmišlja da izaslanicima konferencije uputi svoju izjavu.

Čvrst, jednostavan i jeftin, 'kalašnjikov' ispaljuje 600 metaka u minuti i procjenjuje se da je u svijetu zastupljen s 80 posto u odnosu na sve ostale puške u svijetu (oko sto milijuna komada) - u građanskim ratovima u Africi ili sukobima u Južnoj Americi može se kupiti za samo 15 američkih dolara.

AK 47 svoje podrijetlo vuče od 1941. kada je Kalashnikov bio u bolnici gdje se liječio od rana uzrokovanih gelerima njemačke granate koja je pogodila njegov tenk kod Brijanska u zapadnoj Rusiji.

Razmišljajući o inferiornosti sovjetske vojske zbog manjka automatskog oružja, Kalashnikov je, kako tvrdi, jedne noći doživio prosvjetljenje pa je napravio grubi nacrt puške na kojoj je radio idućih pola godine, uz potporu kolega iz Crvene armije. "Radilo se iz pukog entuzijazma, iz velike želje da se doprinese pobjedi nad fašističkim osvajačima", prisjetio se Kalashnikov.

Nakon godinu dana dizajn je kompletiran i stvoren je 'kalašnjikov', odnosno AK-47, koji je već dvije godine potom posao standardno oružje sovjetske vojske.

Bilo je prekasno za njegovu uporabu u Drugom svjetskom ratu, ali je reputaciju stekao u Hladnom ratu koji je uslijedio, tako što je njime Sovjetski savez naoružavao svoje saveznike iz tzv. trećeg svijeta te pobunjenike.

'Kalašnjikov' se pokazao idealnim za pustinju i džunglu, lako sklopiv i sposoban za paljbu u pješčanim i vlažnim uvjetima u kojima je američka jurišna puška M-16 često znala zakazati.

Sovjetski savez više ne postoji, ali Kalashnikovo carstvo napreduje. Poboljšani modeli AK-74, AK-101, AK -103 proizvode se u Rusiji. AK-74 proizvodi se u desetak drugih država i koriste ga vojske u više od 50 država, kao i ekstremističke skupine, a moglo ga se vidjeti i na videokasetama Osame bin Ladena, na zastavama Mozambika i Hezbollaha.

"Prodavali smo oružje nekim državama za simboličnu cijenu, pa čak i davali besplatno, kao pomoć u borbama za nacionalna oslobođenja. Naravno, to znači da je 'kalašnjikov' postao dostupan svima u svijetu", zaključio je ruski izumitelj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙