FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Olmert žali zbog smrti "nedužnih civila" u Gazi

ZAGREB/JERUZALEM, 11. lipnja 2006. (Hina) - Izraelski premijer Ehud Olmert izrazio je u nedjelju žaljenje zbog smrti "nedužnih civila" u izraelskom bombardiranju plaže u Gazi u petak, u kojemu je ubijeno osmero Palestinaca, javlja AFP.
ZAGREB/JERUZALEM, 11. lipnja 2006. (Hina) - Izraelski premijer Ehud Olmert izrazio je u nedjelju žaljenje zbog smrti "nedužnih civila" u izraelskom bombardiranju plaže u Gazi u petak, u kojemu je ubijeno osmero Palestinaca, javlja AFP.

"Žalimo zbog smrti nedužnih civila", kazao je Olmert na otvorenju sjednice vlade obećavši da će "dokraja rasvijetliti" okolnosti tog događaja.

"Ministar obrane naložio je istragu koja će utvrditi točne okolnosti bombardiranja", dodao je premijer koji tijekom dana treba otputovati u London i Pariz.

Olmert je odlučno odbacio optužbe da je izraelska vojska namjerno napala palestinske civile.

"Isključili smo mogućnost napada mornarice i zrakoplovstva, preostaju dvije mogućnosti: topnički napad ili nutarnji palestinski izgred", kazao je general Dan Haloutz, načelnih združenog stožera izraelske vojske.

Premijer Olmert je rekao da je spreman na teške ustupke nakon dovršenja plana povlačenja s dijela Zapadne obale i jednostranog određivanja izraelskih granica prema Palestincima, javlja AP.

"Spreman sam na ustupke koji će biti mučni i pogubni za naše jedinstvo tijekom pregovora", rekao je u razgovoru koji će Sky Television objaviti u nedjelju, kada izraelski premijer krene na planiranu europsku turneju.

Olmert će se u ponedjeljak u Londonu sastati s britanskim premijerom Tonyjem Blairom, odakle će otputovati u Pariz, gdje će razgovarati s predsjednikom Jacquesom Chiracom i drugim dužnosnicima.

Izraelski premijer izjavio je za Sky da će od premijera Blaira zatražiti pomoć kako bi se "ubrzao proces koji će, nadajmo se, natjerati Palestince da promijene mišljenje te da isto budu spremni za pregovore".

Rekao je također da će se sastati s Abasom kako bi razgovarali o mogućim mirovnim pregovorima, ali izraelski čelnici upozoravaju da će to biti teško sve dok Hamas ne odustane od uništenja Izraela.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas (Abu Mazen) mora se više truditi da razoruža "terorističke organizacije", rekao je Olmert u televizijskom intervjuu, kako prenosi agencija France-Press.

"Abu Mazen je veoma vjerodostojan i iznimno ga poštujem", kazao je Olmert, dodajući kako to "nije dovoljno ukoliko terorističke organizacije nastave djelovati".

"On mora razoružati terorističke organizacije i učinit ću sve što je u mojoj moći da mu u tome pomognem", kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙