FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska u ponedjeljak otvara i zatvara prvo poglavlje pregovora s EU

BRUXELLES, 9. lipnja 2006. (Hina) - Hrvatska će u ponedjeljak u Luxembourgu otvoriti i najvjerojatnije zatvoriti konkretne pregovore o prvom poglavlju, znanost i istraživanje, na pristupnoj konferenciji na ministarskoj razini.
BRUXELLES, 9. lipnja 2006. (Hina) - Hrvatska će u ponedjeljak u Luxembourgu otvoriti i najvjerojatnije zatvoriti konkretne pregovore o prvom poglavlju, znanost i istraživanje, na pristupnoj konferenciji na ministarskoj razini.

"Riječ je o lakom poglavlju, tako da ga je moguće otvoriti i zatvoriti isti dan", rekao je u petak izvor iz austrijskog predsjedništva EU.

Veleposlanici zemalja članica EU-a u četvrtak su bez rasprave prihvatili nacrt zajedničke pregovaračke pozicije za poglavlje znanost i istraživanje za pregovore s Hrvatskom, dok se oko Turske nisu uspjeli dogovoriti, pa je COREPER u petak nastavio s radom.

Za sastanak COREPER-a u petak austrijsko predsjedništvo je pripremilo novi nacrt pregovaračke pozicije EU-a. Izvor iz austrijskog predsjedništva izrazio je optimizam da će i Turska dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora u ponedjeljak o istom poglavlju.

Pregovori s Hrvatskom i Turskom proglašeni su otvorenima 3. listopada prošle godine, nakon čega je počeo postupak screeninga, dubinske analize usklađenosti zakonodavstva za svako od 35 poglavlja europske pravne stečevine. Screening se odvija paralelno za obje zemlje.

Ne dobije li Turska u petak zeleno svjetlo, pristupni proces dviju zemalja razdvojit će se već na prvom poglavlju, a gotovo je posve sigurno da će biti razdvojeni za drugo poglavlje, obrazovanje i kulturu. Oko toga poglavlja unutar zemalja članica razvila se velika rasprava treba li otvaranje pregovora s Turskom uvjetovati političkim kriterijima, odnosno tražiti da Ankara promjeni odnos prema obrazovanju manjina, pravima djevojčica na školovanje i slično.

Europska komisija je u svom izvješću o screeningu za poglavlje obrazovanje i kultura preporučila otvaranje pregovora s Hrvatskom i Turskom bez ikakvih mjerila (benchmarks).

Upitan postoje li izgledi da Hrvatska do kraja austrijskog predsjedništva otvori pregovore i za poglavlje obrazovanja i kulture, diplomatski izvor je rekao da se još uvijek čeka nacrt zajedničke pozicije EU-a, za čiju je i izradu zadužena Europska komisija. "Problem je u tome što Komisija još nije poslala prijedlog zajedničke pozicije, bez čega ne možemo nastaviti daljnji postupak", rekao je izvor iz austrijskog predsjedništva.

Prva sljedeća prilika za otvaranje pregovora o tome poglavlju, ako Komisija uskoro dostavi nacrt zajedničke pozicije EU-a, mogla bi biti na rubu sastanka ministara vanjskih poslova 26. lipnja ili u srpnju, kada predsjedanje preuzima Finska.

Hrvatska je dosad završila screening za polovicu poglavlja acquis communautairea, a Komisija je dosad sastavila izvješće za samo četiri poglavlja - znanost i istraživanje, obrazovanje i kultura, javne nabave i tržišno natjecanje.

Za dva posljednja poglavlja Komisija je predložila mjerila za otvaranje pregovora i Hrvatska će nakon što ispuni ta mjerila moći početi pregovarati.

Iz diplomatskih izvora doznaje se da će i za većinu ostalih poglavlja europske pravne stečevine biti postavljena mjerila, koja su novost u odnosu na prethodni krug proširenja.

U Europskoj uniji su se odlučili da, nakon iskustva iz prethodnog proširenja, kada je dio zemalja ušao nespreman u punopravno članstvo, ne ponove sličnu pogrešku i sada traže da se već za otvaranje pregovora o pojedinim poglavljima moraju ispuniti određeni uvjeti. Ta mjerila u prvo vrijeme sigurno usporavaju proces pregovaranja, ali ga u kasnijoj fazi ubrzavaju, jer zemlja kandidatkinja ranije poduzima potrebne reforme i ispunjava postavljene zahtjeve.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙