FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: u travnju rast prometa u trgovini na malo

ZAGREB, 8. lipnja 2006. (Hina) - Promet u trgovini na malo u travnju je nominalno porastao za 6,3 posto u odnosu na ožujak, dok je realni porast iznosio 5,9 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.
ZAGREB, 8. lipnja 2006. (Hina) - Promet u trgovini na malo u travnju je nominalno porastao za 6,3 posto u odnosu na ožujak, dok je realni porast iznosio 5,9 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Na godišnjoj razini, u travnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, u maloprodaji se bilježi nominalni rast od 4,2 posto, dok je realni porast iznosio 1,5 posto.

Statistički podatci pokazuju da je u prva četiri mjeseca ove godine promet u trgovini na malo nominalno porastao za 5,1 posto, a realno za 2,3 posto.

Promatrano po trgovačkim strukama, u travnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine promet u prodaji motornih goriva i maziva nominalno je porastao za 13,7 posto, a promet u nespecijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama, u kojima se ostvaruje više od 27 posto ukupnog prometa u maloprodaji, za 11,6 posto.

I u ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama u travnju ove u odnosu na isti mjesec lani bilježi se iznadprosječan rast prometa na malo, za 9,6 posto, dok je u maloprodaji kozmetičkog i toaletnog pribora zabilježen rast od 10,5 posto.

Pad prometa na godišnjoj razini, u travnju ove u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, bilježi se pak u prodaji motornih vozila i iznosio je 11,6 posto.

No, u prva četiri mjeseca ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine promet u trgovinama motornim vozilima porastao je za 6,3 posto.

Utjecaj rasta cijena goriva u promatranom razdoblju vidljiv je u porastu prometa od prodaje motornih goriva i maziva, za 15,5 posto.

Porast prometa u trgovini na malo u prva četiri ovogodišnja mjeseca u odnosu na isto lanjsko razdoblje u nespecijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama iznosio je 5,8 posto, a u ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama 4,5 posto.

Među trgovačkim strukama koje imaju znatniji udio u ukupnoj maloprodaji, porast prometa od trgovine na malo u prva četiri mjeseca ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine bilježi se i u prodaji kozmetičkog i toaletnog pribora (za 10,9 posto), prodaji odjevnih predmeta (za 5,4 posto), itd.

Nasuprot tome, pad prometa u prva je četiri mjeseca zabilježen u maloprodaji knjigama i paprinatom robom (za 22,6 posto), prodaji električnih aparata za kućanstvo (za 2,1 posto).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙