FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barroso: EU ima "povijesnu odgovornost" integrirati zapadni Balkan

BRUXELLES, 7. lipnja 2006. (Hina/DPA) - Europska unija ima "povijesnu odgovornost" otvoriti svoja vrata svim državama zapadnog Balkana, izjavio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.
BRUXELLES, 7. lipnja 2006. (Hina/DPA) - Europska unija ima "povijesnu odgovornost" otvoriti svoja vrata svim državama zapadnog Balkana, izjavio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Barroso je u intervjuu za agenciju Deutsche Presse-Agentur (DPA) objavljenom u srijedu kazao da EU "ima resurse i sposobnost" integrirati države zapadnog Balkana.

"Imamo povijesnu odgovornost dati sve od sebe da integriramo te države", istaknuo je.

Neuspjeh da se otvore vrata državama u nestabilnoj regiji usporit će reforme na Balkanu, ali bi mogao izazvati i nove ratove te pojačati probleme s ilegalnom trgovinom ljudi i robe, upozorio je Barroso.

Ako se balkanske države prime u EU-a to će biti "pravi test za čelnike Unije", dodao je.

Čelnici EU-a se morali bi se dogovoriti oko budućeg procesa proširenja do kraja 2006. godine kako beskrajna rasprava "ne bi postala demoralizirajuća za buduće pridošlice u Uniju".

Barroso je kazao i da će proširenje EU-a na istok ojačati blok na globalnom planu gdje će se moći suočavati s ključnim konkurentima poput Kine, Rusije, Indije i SAD-a. Inzistirao je na činjenici da će veća EU, s većim brojem članova, biti impresivnija i na svjetskoj sceni i da će je se više poštivati.

"Proširena EU je Europa koju više poštuju, to je uvjet za jaču Europu", istaknuo je.

Barrosovi komentari održavaju rastuću zabrinutost u Komisiji da nekoliko EU članica ne želi prihvatiti zemlje zapadnog Balkana u 25-člani blok, ocjenjuje DPA.

Francuska, koju podupiru Nizozemska i Danska, traži da EU razmotri "apsorpcijsku sposobnost" što se odnosi na financijske resurse i mehanizam donošenja odluka prije nego zauzme stajalište o budućem proširenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙