FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska vlada za reformu poreznog sustava

VARŠAVA, 7. lipnja 2006. (Hina/APA) - Poljska vlada usvojila je odluku o reformi poreznog sustava sa ciljem postupnog smanjivanja poreznog opterećenja radnika i poslodavaca.
VARŠAVA, 7. lipnja 2006. (Hina/APA) - Poljska vlada usvojila je odluku o reformi poreznog sustava sa ciljem postupnog smanjivanja poreznog opterećenja radnika i poslodavaca.

"Porezi će biti sniženi a njihov izračun će biti logičniji", izjavio je poljski premijer Kazimierz Marcinkiewicz iz desno orijentirane vladajuće strane "Pravo i pravda" (PiS), navodeći kao dodatnu pozitivnu posljedicu te odluke poticaj za tržište rada.

U prvoj fazi bit će zadržana tri postojeća porezna razreda sa stopama poreza od 19, 30 odnosno 40 posto. Pritom vlada tvrdi da će usprkos tome porezno opterećenje za radnike u prosjeku biti smanjeno za četvrtinu a ono za poslodavce za sedminu. Od 2009. trebala bi pak biti uvedena samo dva porezna razreda, s poreznim stopama od 18 i 32 posto.

Tome valja dodati i smanjivanje doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Po računici varšavskog dnevnog lista "Rzeczpospolita" porezna reforma gotovo će zanemarivo rasteretiti prosječnog poreznog obveznika a neki će građani sa srednje visokim primanjima plaćati i više u državnu blagajnu.

"Ta mini-porezna reforma neće sniziti poreze već će ići na račun određenih dohodovnih skupina", naglasio je za "Rzeczpospolitu" Andrzej Marczak, stručnjak konzultantske tvrtke KPMG.

Najveća oporbena stranka, desno-liberalna Građanska platforma (PO) najavila je pak da će u parlamentu glasati protiv porezne reforme a njezin predsjedatelj Donald Tusk izjavio je da se njegova stranka osjeća odgovornom u odnosu prema skupinama građana na čija će leđa biti svaljen teren reforme. "Znanstvenici i umjetnici nemoćni su nasuprot državi i zato moramo zastupati njihove interese", ustvrdio je Tusk.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙