FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Referendum i zemljovid posvađali političare u BiH

SARAJEVO, 7. lipnja 2006. (Hina) - Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik nastavio se zalagati za provedbu referenduma kojim bi se utvrdila mogućnost izdvajanja ovog enititeta iz Bosne i Hercegovine a u rasprave o mogućoj špodjeli te države oštrim su se riječima uključili i britanski veleposlanik u Sarajevu Mathew Rycroft te brojni drugi lokalni političari.
SARAJEVO, 7. lipnja 2006. (Hina) - Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik nastavio se zalagati za provedbu referenduma kojim bi se utvrdila mogućnost izdvajanja ovog enititeta iz Bosne i Hercegovine a u rasprave o mogućoj špodjeli te države oštrim su se riječima uključili i britanski veleposlanik u Sarajevu Mathew Rycroft te brojni drugi lokalni političari.

Na naslovnicama sarajevskih dnevnih listova u srijedu su prenesene riječi što ih je Dodik dan ranije izgovorio tijekom posjeta Novom Sadu kada je ustvrdio da je referendum "jedini izlaz" iz sadašnje loše situacije u BiH.

"Ako iz Sarajeva uporno ponavljaju da RS ne treba postojati i da je genocidna tvorevina, dobit će odgovor koji se zove narod i referendum", izjavio je Dodik nastupajući u Matici srpskoj kako ga citira "Dnevni avaz".

"Oslobođenje" pak navodi kako je Dodik ocijenio da bi raspisivanje referenduma u ovom trenutku predstavljalo "političku avanturu" i "juriš na vjetrenjače" s obzirom na to da ga meeđunarodna zajednica ne bi podržala.

Ipak, prema navodima ovog lista, cijeni kako na tome treba inzistirati ne bi li i drugi ovakvo rješenje prihvatili kao "jedini izlaz". Dodik je također ustvrdio kako je uvjeren da bi na jednom ovakvom referendumu 90 posto onih koji žive u RS glasovalo za neovisnost od BiH.

Uz ovaj istup uslijedila je i najava iz Vlade Srbije kako će njezino visoko izlaslanstvo, navjerojatnije predvođeno premijerom Vojislavom Koštunicom, već krajem tjedna posjetiti Banju Luku. Koštunicin ministar Mlađan Dinkić potvrdio je novinarima kako će tom prigodom svakako biti riječi i o ideji o mogućem referendumu u RS.

U isto vrijeme kada je Dodik počeo razvijati tezu o neizbježnom referendumu za neovisnost entiteta čiji vladu vodi, londonski The Times proteklog vikenda objavio je mogući zemljovid Europe u narednih petnaestak godina s obzirom na rastuće secesionističke aspiracije u njenim različitim dijelovima. Na tom zemljovidu BiH nema a od nje su ostale samo RS i Herceg-Bosna.

Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić ocijenio je kako je riječ o realističnoj prosudbi mogućih napetosti u nekim regijama.

Ne uspiju li države rješiti unutarnje sukobe na zadovoljstvo svih naroda, nije nerealno i i "sasvim je logično" da se podijele, izjavio je Ivanić komentirajući The Times-ovu projekciju.

Ivanićevom kolegi iz Vijeća ministara BiH Safetu Haliloviću zemljovid britanskog dnevnika bio je povodom za zaključak kako neki "diplomatsko-obavještajni krugovi" u Velikoj Britaniji nastavljaju raditi na podjeli BiH.

Britanskog veleposlanika Rycrofta to je pak neobično naljutilo pa je odmah oštro reagirao. "To je jedna netočna i potpuno neodgovorna izjava koja bi odmah morala biti povučena", kazao je Rycroft u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima u Sarajevu.

Ministar Halilović je potom kazao kako se nema namjeru ispričavati a za "Avaz" je pojasnio kako nije ni mislio na aktualnu britansku vladu nego tek na neke političke krugove u toj zemlji.

Pojava zemljovida i zagovaranje ideje i referendumu nipošto nisu slučajnosti a da je tomu tako dovoljno svjedoči podsjećanje na ulogu što su je na prostoru Balkana odigrali posrednici poput lorda Roberta Owena, zaključio je Halilović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙