FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICFTU: lani u svijetu ubijeno 115 sindikalaca

ZAGREB, 7. lipnja 2006. (Hina) - Lani je u svijetu ubijeno 115 sindikalaca, više od 1600 ih je izloženo nasilničkim napadima, a oko 9000 je uhićeno jer su štitili prava radništva, objavila je u srijedu Međunarodna konfederacija slobodnih sindikata (ICFTU) u svom godišnjem izvješću o stanju sindikalnih prava u svijetu za 2005.
ZAGREB, 7. lipnja 2006. (Hina) - Lani je u svijetu ubijeno 115 sindikalaca, više od 1600 ih je izloženo nasilničkim napadima, a oko 9000 je uhićeno jer su štitili prava radništva, objavila je u srijedu Međunarodna konfederacija slobodnih sindikata (ICFTU) u svom godišnjem izvješću o stanju sindikalnih prava u svijetu za 2005.

Najveća svjetska sindikalna organizacija koja okuplja oko 155 milijuna članova upozorava da je oko 10.000 radnika otpušteno, a 1700 pritvoreno zbog sindikalnog djelovanja.

U ICFTU-u kažu da izvještaj otkriva vrlo uznemirujuće trendove, pogotovo u pogledu prava žena radnica, radnika migranata i radnika u javnom sektoru.

Kao zemlje u Europi u kojima se sprječava rad samostalnih sindikata u izvješću se navode Bjelorusija, Moldavija i Turska. No, od kritika nisu izuzete ni zemlje Europske unije, a pritom se ističe Poljska u kojoj se nadziru sindikati, Njemačka čija Vlada odbija povući zabranu štrajka u javnom sektoru i Malta gdje se sindikalcima prijeti smrću.

Jedini slučaj ubojstva u Europi zabilježen je u Rusiji, gdje je pod nejasnim okolnostima ubijen član sindikata nastavnika.

Stanje sindikalnih prava u Hrvatskoj, po ocjeni ICFTU-a, nešto je povoljnije u odnosu na ranije razdoblje. Vlasti su poduzele korake na rješavanju pitanja imovine sindikata, no zamjera se neučinkovitost pravosuđa, ograničenje prava na štrajk i spriječavanje sindikalnog organiziranja, kako od strane malih poduzeća tako i velikih domaćih i međunarodnih trgovačkih lanaca.

U izvješću se napominje da je u Hrvatskoj oko 80 posto novozaposlenih primljeno u radni odnos na određeno vrijeme, pa se većina ne učlanjuje u sindikat jer strahuju da im se neće produljiti ugovori. Podsjeća se i na pokušaj vlasti da zakonski zabrani javna okupljanja i prosvjede pred zgradama Vlade i Hrvatskog sabora, što je kasnije Ustavni sud spriječio, ocjenivši zakon neustavnim iz formalnih razloga jer nije donesen dovoljnim brojem glasova.

U dijelu izvješća koje se odnosi na ostatak svijeta, Latinska Amerika se navodi kao područje u kojem sindikalno djelovanje donosi najveći rizik, a Kolumbija i dalje predvodi po broju ubijenih, njih čak 70, zastrašivanju i prijetnjama smrću.

Kao zemlje u kojima nasilje i represija protiv sindikata predstavlja veliki problem navedene su i Irak, Iran, El Salvador, Džibuti, Kina, Kambodža, Gvatemala, Zimbabve i Mianmar.

U zemljama arapsko-perzijskog zaljeva rad sindikata još je zabranjen, dok su u nekim drugim zemljama, poput Sjeverne Koreje sindikati pod kontrolom države, upozoravaju iz ICFTU-a.

U izvješću se, među ostalim, kaže da administracija Georgea W. Busha i dalje radi na miniranju slobode udruživanja i kolektivnog pregovaranja u SAD-u, podržavanjem sveprisutnih protusindikalnih aktivnosti.

Sustavno kršenje radnih prava radnika prisutno je u Meksiku i Dominikanskoj Republici, dok su od azijskih zemalja izdvojeni Bangladeš, Indija, Pakistan, Filipini i Šri Lanka kao područja gdje poslodavci, često uz suglasnost vlasti, provode akcije protiv sindikata.

Izvješće o stanju sindikalnih prava u svijetu za 2005. Međunarodne konfederacije slobodnih sindikata (ICFTU), koja je osnovana 1949. i okuplja 236 sindikalnih organizacija iz 154 zemlje, objavljen je na službenoj Internet stranici te organizacije www.icftu.org.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙