FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAZU uputio pismo Hrvatskom saboru zbog emisije "Kontraplan"

ZAGREB, 5. lipnja 2006. (Hina) - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) uputila je pismo predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu u kojemu izražava nezadovoljstvo načinom na koji Hrvatska radiotelevizija prati njezin rad, priopćeno je danas iz Odnosa s javnošću HAZU-a.
ZAGREB, 5. lipnja 2006. (Hina) - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) uputila je pismo predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu u kojemu izražava nezadovoljstvo načinom na koji Hrvatska radiotelevizija prati njezin rad, priopćeno je danas iz Odnosa s javnošću HAZU-a.

U pismu se osuđuje način pripreme, a posebno vođenje emisije "Kontraplan" novinara Dubravka Merlića, emitirane na Prvom programu Hrvatske televizije, 26. svibnja 2006.

"U toj je emisiji novinar Dubravko Merlić, na do sada neviđen način, manirom velikog manipulatora pokazao svoju neobjektivnost, agresivnost i potpunu netoleranciju prema bilo kojem mišljenju, koje nije u skladu s njegovom unaprijed postavljenom tezom o 'skandalu u Akademiji'", navodi se u pismu. Dodaje se kako ga pritom "ne oslobađa od odgovornosti niti uočena činjenica da su tu emisiju zacijelo pripremili neki drugi ljudi, a ne on osobno".

Napominje se kako bi način na koji je voditelj upadao u riječ, protuslovio ili na grub način prekidao akademika Vladimira Paara u nastojanju da, pod svaku cijenu, ne dovede u pitanje njegovu tezu o navodnom sramnom ponašanju članova Hrvatske akademije zbog neizbora Miroslava Radmana za redovitog člana, mogao postati školski primjer kako se jedan novinar, a posebno na javnoj televiziji, ne bi smio ponašati.

"Ono što se Dubravku Merliću mora priznati, ali mu ne služi na čast, to je djelomično uspješan pokušaj da u relativno kratkom vremenu maksimalno oblati Hrvatsku akademiju i njezine članove zbog navodnog odbacivanja kandidata Miroslava Radmana, premda se zna, usprkos opetovanim nastojanjima Merlića da sakrije tu činjenicu, da je Miroslava Radmana Hrvatska akademija izabrala za svoga člana već 1992. godine, davno prije nego što su to učinile inozemne znanstvene institucije", kaže se u pismu.

Budući da je Hrvatski sabor donio Zakon o Hrvatskoj televiziji, on je, po mišljenju Predsjedništva Hrvatske akademije, kako se ističe u priopćenju, pozvan i odgovoran za njegovu provedbu.

"Ovakve i slične emisije koje su tendenciozno pripremljene i krajnje neprimjereno vođene, ne bi smjele biti u programu javne televizije, a najmanje u jasno izraženoj funkciji pokušaja rušenja još jedne nacionalne institucije", navodi se u pismu.

Pismo je upućeno i Programskom vijeću HRT-a, zatim Mirku Galiću, glavnom ravnatelju HRT-a te Dragutinu Lučiću, predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙