FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nedonoščad i nedostaščad sklonija hiperaktivnosti

LONDON, 5. lipnja 2006. (Hina/Reuters) - Nedonoščad i nedostaščad tri su puta sklonija hiperaktivnosti nego veća i djeca rođena u terminu, kaže se u studiji objavljenoj u ponedjeljak.
LONDON, 5. lipnja 2006. (Hina/Reuters) - Nedonoščad i nedostaščad tri su puta sklonija hiperaktivnosti nego veća i djeca rođena u terminu, kaže se u studiji objavljenoj u ponedjeljak.

Dansko istraživanje pokazalo je da djeca rođena od 34. do 36. tjedna trudnoće imaju 80 posto veći rizik od hiperkinetičkoga poremećaja (HKD) nego djeca rođena nakon pune trudnoće.

Niska koncentracija i impulzivnost simptomi su HKD-a i poremećaja koji se uobičajeno zove hiperaktivnost (ADHD).

"Prerano rođena djeca, djeca rođena blizu termina, nakon 37 ili više navršenih tjedana, a niske porođajne težine, imaju veći rizik kliničkoga HKD-a", kaže dr. Karen Linnet sa Sveučilišne bolnice u Aarhusu.

Djeca rođena s manje od 2500 g djeca su niske porođajne težine.

Veza između ekstremne nedonešenosti i povećanoga rizika od poremećaja ponašanja poznata je, ali dr. Linnet i njezina ekipa dokazale su da se taj rizik ne odnosi samo na nedonoščad.

Charlotte Davies iz londonske udruge za djecu Tommy's kaže da je ta studija objavljena u časopisu Archives of Disease in Childhood pokazala koliko je nužno dodatno istraživanje uzroka preranoga porođaja.

"Prečesto se misli da komplikacije u trudnoći, poput preranoga porođaja, utječu samo na izravno pogođenu obitelj, ali poremećaji u ponašanju kao što su ADHD i HKD utječu i na društvo u cjelini", kaže se u priopćenju voditeljice studije Karen Linnet.

Istraživači su usporedili podatke o porođaju 834 djece rođene od 1980. do 1994. s dijagnozom HKD-a, te 20.100 djece bez poremećaja ponašanja.

Iako rođena u terminu, djeca lakša od 2500 grama imaju 90 posto veće izglede za nastanak tih poremećaja, a rizik se smanjuje s rastom porođajne težine.

Istraživači dodaju kako su od desetero oboljelih od HKD-a njih devetorica muška djeca, a poremećaj im je dijagnosticiran u dobi od 2 do 18 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙