FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crna Gora u subotu proglašava neovisnost

PODGORICA, 2. lipnja 2006. (Hina) - Crnogorska skupština će u subotu navečer proglasiti neovisnost Crne Gore donošenjem odluke o neovisnosti i deklaracije o načelima na kojima će se temeljiti neovisna Crna Gora, izjavio je u petak predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić.
PODGORICA, 2. lipnja 2006. (Hina) - Crnogorska skupština će u subotu navečer proglasiti neovisnost Crne Gore donošenjem odluke o neovisnosti i deklaracije o načelima na kojima će se temeljiti neovisna Crna Gora, izjavio je u petak predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić.

Prije donošenja važnih odluka, predsjednik referendumskog povjerenstva, slovački diplomat František Lipka, podnijet će zastupnicima izvješće o rezultatima referenduma i referendumskom procesu.

Na svečanu sjednicu parlamenta pozvani su mnogobrojni svjetski političari i članovi diplomatskog zbora.

Za sada se ne zna hoće li svečanom proglašenju neovisne Crne Gore nazočiti predstavnici pobijeđenog unionističkog bloka koji se zauzimao za zajedničku državu sa Srbijom.

Zastupnički klub Socijalističke narodne partije (SNP), vodeće stranke u unionističkom bloku, ranije je priopćio da, nakon jasnog stajališta EU o referendumu, u daljnjem političkom djelovanju namjerava slijediti demokratska i europska načela i standarde. Odluka o sudjelovanju zastupnika SNP-a na svečanoj sjednici parlamenta bit će donijeta u subotu ujutro nakon razgovora predsjednika te stranke Predraga Bulatovića s povjerenikom EU Javierom Solanom u petak u Beogradu.

Ostale stranke unionističkog bloka priopćile su da neće sudjelovati na svečanoj sjednici jer "ne priznaju rezultate referenduma".

Vlada u Podgorici je priopćila da će Crna Gora odmah nakon proglašenja neovisnosti početi rad na uspostavi punih odnosa sa svim međunarodnim financijskim institucijama i tražiti nastavak pregovora s Europskom unijom i Svjetskom trgovinskom organizacijom.

Predsjednik Državne zajednice SCG Svetozar Marović najavio u petak da će od ponedjeljka vlasti Podgorice i Beograda početi rješavati sva otvorena pitanja između Crne Gore i Srbije.

"Srbija je najavila da je spremna preuzeti kontinuitet kako joj i pripada sukladno Ustavnoj povelji. Državna zajednica prestaje postojati a time i njezine institucije", izjavio je Marović za podgorički dnevnik Vijesti. On je najavio da će ovih dana biti izvršena primopredaja poslova u Državnoj zajednici.

Suverenistički blok poručio je u petak da je pitanje države riješeno za sva vremena i pozvao crnogorsku političku javnost da radi na unutarnjoj pomirbi i za dobrobit Crne Gore.

Pomoćnik ministra kulture Željko Rutović optužio je u petak medije iz Srbije da svojim analizama referenduma potvrđuje neprofesionalnost i da se koriste "govorom mržnje i teorijom zavjere".

Medijsko postreferendumsko nasilje posebno je obilježeno animozitetom prema manjinskim narodima Crne Gore, s jasnom političkom, nacionalističkom i stereotipnom propagandom, navodi uz ostalo Rutović u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙