FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Opatija: savjetovanje o kaznenom zakonodavstvu

OPATIJA , 1.lipnja 2006. (Hina) - Tradicionalno savjetovanje "Aktualna pitanja kaznenog zakonodavstva" počelo je danas u Opatiji, a na otvorenju skupa ministrica pravosuđa Ana Lovrin izložila je osnovne elemente izmjena i dopuna Kaznenog zakona.
OPATIJA , 1.lipnja 2006. (Hina) - Tradicionalno savjetovanje "Aktualna pitanja kaznenog zakonodavstva" počelo je danas u Opatiji, a na otvorenju skupa ministrica pravosuđa Ana Lovrin izložila je osnovne elemente izmjena i dopuna Kaznenog zakona.

Glasovanje o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona u Hrvatskom saboru očekuje se ovaj tjedan, rekla je ministrica, ocijenivši da su njihova glavna značajka oštrije kazne i ograničenje da sudovi ublaže propisane kazne.To se odnosi na strože izricanje uvjetnih kazna, posebno za teža kažnjiva djela, dodala je ministrica.

Lovrin je podsjetila da se nakon analiza odustalo od mogućnosti uvođenja doživotnog zatvora, ali se, po izmjenama i dopunama KZ-a, osuđenik na izdržavanju dugotrajne zatvorske kazne više ne bi mogao pomilovati nakon polovice izdržane kazne, nego nakon najmanje dvije trećine.

Ministrica je, govoreći o Vladinu prijedlogu kažnjavanja tzv. javne ili novinarske klevete, ponovila da bi se kleveta kažnjavala samo novčanom kaznom i to prisilnom naplatom, a ako se to ne može, osuđeniku bi se odredio rad za opće dobro. Navela je da u tim predmetima tužitelj mora dokazati da je kleveta, iznošenje osobnih podataka ili slično u javnost, bila počinjena samo zato da se komu našteti ugledu i časti.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin je, govoreći o tome kako Vrhovni sud prati rješavanje starih predmeta po pojedinim sudovima, podsjetio da su to predmeti zaprimljeni prije kraja 2003. Po rezultatima praćenja u prva tri mjeseca ove godine riješeno je 2530 od ukupno 15.240 starih predmeta, koliko ih je bilo potkraj 2005., dodao je Hrvatin.

Istaknuo je da se u javnosti stvara loša slika o sudstvu zbog malena broja nekompetentnih i nestručnih sudaca, pogrješna timačenja sudskih odluka i netočna izvješćivanja medija o pojedinim slučajevima te da se povjerenje javnosti u sudstvo vraća polako i teško.

Na dvodnevnu skupu znanstvenici i stručnjaci s područja prava predstavit će novosti u kaznenom zakonodavstvu te govoriti o nekim aspektima kaznenog postupka.

Organizator skupa je "Inženjerski biro" iz Zagreba u suradnji s Vrhovnim sudom.

(Hina) xdsil yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙