FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dan grada Zagreba - svečana sjednica i dodjela nagrada

ZAGREB, 31. svibnja 2006. (Hina) - Svečanom sjednicom Gradske skupštine i Poglavarstva u Staroj gradskoj vijećnici i dodjelom nagrada zaslužnima danas je proslavljen Dan grada Zagreba, 31. svibnja.
ZAGREB, 31. svibnja 2006. (Hina) - Svečanom sjednicom Gradske skupštine i Poglavarstva u Staroj gradskoj vijećnici i dodjelom nagrada zaslužnima danas je proslavljen Dan grada Zagreba, 31. svibnja.

Na svečanosti su uz brojne predstavnike državne i gradske vlasti, kulturnoga, vjerskog i športskog života bili i predsjednik Stjepan Mesić, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, pjesnik Dragutin Tadijanović, a kao poseban gost nazočio je predsjednik Stockholmske skupštine Barry Andersson.

Predsjednik Mesić je, rekavši da Zagreb postaje prava hrvatska i europska metropola, ali da se nikako ne bi smjelo dogoditi da, slikovito rečeno, "proguta Hrvatsku". Razvoj grada mora se uskladiti sa strategijom razvoja cijele Hrvatske, Zagreb može i mora u svemu prednjačiti, ali ne smije postati povlašteno mjesto za život u odnosu prema bilo kojem drugom gradu u Hrvatskoj, dodao je.

Kao glavni grad buduće zemlje članice EU-a Zagrebu se nameću sve veće obveze, a to znači da treba izgraditi veću i suvremenu zračnu luku, kongresni centar, nove prometnice i drugo što zahtijeva život europskoga velegrada, istaknuo je, uz ostalo, Mesić. Dodao je da to zahtijeva i odgovornost i stručnost, t.j. gradska upravu koja će biti što više depolitizirana, neopterećena političkim nadmetanjima, korupcijom i nepotizmom.

Mesić je rekao kako mu je drago da se u gradonačelnikovu programskom dokumentu kao ključne točke navode obrazovanje za izvrsnost, potpora programima razvoja znanosti, gospodarski razvo te i odgovornost za ravnomjerniji razvoj Hrvatske. Istaknuo je da su za uspješan put kojim se pošlo potrebni rad i sloga, a ne da se skupštinske rasprave i rad Poglavarstva zlorabe za jalove svađe i podmetanja.

Predsjednica Skupštine Tatjana Holjevac zatražila je suzbijanje birokratske samovolje i odgovornost za sporost, odnosno promjenu sustava koji će osigurati pojedinačnu odgovornost u administraciji. Istaknula je da Zagrebu trebaju radikalne promjene, jer se njegova budućnost može graditi samo na realnim programima, s novim ljudima rasterećenim od političkih igara, iza kojih stoje rezultati. Založila se za poticanje znanja i visokog obrazovanja, za micanje politike iz gospodarstva te upozorila da bez stručno osmišljenih razvojnih programa nema novca iz EU-a. Ustvrdila je da je Hrvatska u zadnjih sedam godina povukla jedva trećinu novca iz predpristupnih fondova, a Zagreb ništa.

Gradonačelnik Milan Bandić je pak istaknuo da se Zagreb ne razvija izdvojeno iz svoga okružja i od ostalih hrvatskih krajeva te da želi postati istinskim središtem koje će oplemenjivati i poticati razvoj Hrvatske od juga do Dunava. Dodao je da ima razloga i za nezadovoljstvo jer se često "bore s nerazumijevanjem, birokracijom, rokovima, neradom". Rekao je da je ponosan što su u proteklih godinu dana uspješno nastavili socijalnu politiku, gospodarska, komunalna i prometna ulaganja te ulaganja u obnovu i razvoj urbane infrastrukture te da mu je drago što su počeli reformu gradske uprave, povećavati učinkovitost gradskih poduzeća te približavati Zagreb Savi.

Priznanje i novčane nagrade dobili su Hildegard Auf-Franić, Romano Božac, Pavica Gvozdić, Joža Horvat, Ljubomir Hotujac, Dragan Milanović, Uroš Peruško, Otto Reisinger, Ivo Štivičić, Ivica Vidović i Antun Vrdoljak.

Priznanje su dobili Badel 1862 d.d, Hrvatska pokrajina Družbe Isusove, Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, Osnovna škola "Nikole Tesle".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙