FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska tuguje za čelnikom Michelina

CLERMONT-FERRAND, 29. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Francuska je u subotu izuzetno emotivno reagirala na vijest o nesretnoj pogibiji Edouarda Michelina, čelnika najvećeg svjetskog proizvođača guma i jedne od ikona francuske industrije.
CLERMONT-FERRAND, 29. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Francuska je u subotu izuzetno emotivno reagirala na vijest o nesretnoj pogibiji Edouarda Michelina, čelnika najvećeg svjetskog proizvođača guma i jedne od ikona francuske industrije.

Michelin (42), jedan od najmlađih francuskih poslovnih čelnika, utopio se u petak kada je njegov brod nedaleko od obale Bretanje doživio nesreću na moru, ostavivši iza sebe šestero djece.

"Francuska je izgubila velikog poslovnog čelnika", izjavio je Laurence Parisot, čelnik grupacije poslodavaca MEDEF za Francuski radio.

Vijest o Michelinovoj smrti odjeknula je puno dalje od poslovnog svijeta i postala jedna od vodećih vijesti protekloga vikenda u toj zemlji. Reagirali su svi - od političara, predvođenih predsjednikom Jacquesom Chiracom, do zaposlenika Michelina u Clermont-Ferrandu, gradu u središnjoj Francuskoj u kojem se već više od stotinu godina nalazi sjedište te kompanije.

"Francuski poslovni svijet je u žalosti. Clermont je u žalosti", kazao je Chirac, reagirajući na vijest o Michelinovoj smrti prilikom svojeg državnog posjeta Čileu.

Šok izazvan smrću Edouarda Michelina odražava ne samo njegovu vlastitu poziciju u poslovnom svijetu već i posebno mjesto koje ta tvrtka ima u srcima Francuza.

Ta kompanija, koju je 1889. utemeljio Edouardov pradjed, razvila se u kompaniju koja danas zapošljava oko 127 tisuća ljudi, koji su samo u prošloj godini proizveli 197 milijuna guma.

U tom je procesu postala integralnim i nezaobilaznim dijelom francuske povijesti. Njezina debeljuškasta maskota jedan je od najpoznatijih svjetskih registriranih znakova (trademark) a njegovi Michelin vodiči s poznatim zvjezdicama igraju presudnu ulogu u svjetskim gastronomskim kretanjima.

Edouard Michelin svoju je eru na čelu kompanije započeo kontroverzno, preuzevši 1999. vodstvo od svoga oca Francoisa. Tada je izazvao val nezadovoljstva najavivši niz otkaza iako je kompanija bilježila snažne dobiti. No, pridobio je reputaciju odlučnog vođe, spremnog na otvaranje tvrtke i dovođenje u pitanje nekih od njezinih paternalističkih tradicija, istodobno ostajući vjeran svojim obiteljskim korijenima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙