FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istražit će se ratna zbivanja na području Sarajeva

SARAJEVO, 25. svibnja 2006. (Hina) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je u četvrtak odluku o osnivanju posebnog povjerenstva koje bi trebalo istražiti zločine počinjene na području Sarajeva tijekom rata od 1992.-1995. godine.
SARAJEVO, 25. svibnja 2006. (Hina) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je u četvrtak odluku o osnivanju posebnog povjerenstva koje bi trebalo istražiti zločine počinjene na području Sarajeva tijekom rata od 1992.-1995. godine.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić kazao je novinarima da će u sastavu povjerenstva biti deset članova, a njihova zadaća bit će utvrditi "istinu o stradanju pripadnika svih naroda u svih deset prijeratnih sarajevskih općina".

Članovi će biti naknadno imenovani na temelju prijedloga Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Povjerenstvo će trebati istražiti sva registrirana pojedinačna i masovna ubojstva, zlostavljanja i pritvaranja.

Na uspostavu povjerenstva Vijeće ministara obvezao je i Parlament BiH svojim zaključkom iz siječnja.

Terzić se međutim do sada tome protivio objašnjavajući da treba istražiti sve zločine počinjene tijekom rata u BiH, bez ograničavanja na pojedina područja ili žrtve iz samo jednog naroda.

Zbog takva Terzićeva stava srpski zastupnici u Parlamentu BiH u srijedu su najavili da više neće sudjelovati u radu Zastupničkog doma i da će tražiti premijerovu ostavku.

Tezić je objasnio da je promijenio stajalište jer ne želi dati izgovor onima koji ovo pitanje žele iskoristiti kao izgovor za blokiranje nastavka reformi.

Također je kazao da će Vijeće ministara potaknuti uspostavu državnog povjerenstva koje će istraživati istinu o ratnim zbivanjima u cijeloj zemlji.

Na uspostavi povjerenstva za istragu o ratnim zbivanjima u Sarajevu posebice su inzistirale udruge iz Republike Srpske koje okupljaju bivše zatočenike srpske nacionalnosti odnosno obitelji poginulih i nestalih Srba.

Neke od tih udruga manipuliraju brojem od čak pet tisuća Srba navodno ubijenih tijekom rata samo na području Sarajeva.

Prema dostupnim podacima, u dijelovima Sarajeva koji su bili pod nadzorom Armije BiH tijekom opsade grada koja je trajala pune tri i pol godine u neprestanim topničkim i snajperskim napadima sa srpskih položaja smrtno je stradalo nešto više od 10 tisuća osoba uključujući i tisuću i pol djece.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙