FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: počeli Dani britanske kulture

SPLIT, 25. svibnja 2006. (Hina) - Seminarom na splitskom Ekonomskom fakultetu naslovljenim "U susret Europskoj uniji", započela je danas trodnevna kulturna priredba "Britanski dani u Splitu".
SPLIT, 25. svibnja 2006. (Hina) - Seminarom na splitskom Ekonomskom fakultetu naslovljenim "U susret Europskoj uniji", započela je danas trodnevna kulturna priredba "Britanski dani u Splitu".

U nazočnosti britanskog veleposlanika sir Johna Ramsdena i splitskoga gradonačelnika Zvonimira Puljića program je nastavljen na Rivi uz nastup dvojice škotskih gajdaša u tradicionalnim nošnjama - kiltovima. Na prijamu za britanskog veleposlanika u splitskom Poglavarstvu gradonačelnik Puljić istaknuo je kako Split kulturno oduvijek pripada Europi te da već odavno ima sjajne odnose s britanskim gradom prijateljem Doverom.

Britance i Split povezuje najviše pomorstvo, dodao je, jer je Englezima i Britancima općenito, pomorstvo nacionalni ponos. Izrazio je i nadu kako će Velika Britanija i ubuduće zagovarati Hrvatsku u ulasku u EU. Naglasio je i vrlo dobru suradnju splitskoga s britanskim sveučilištima koja će se, kako je rekao, uvođenjem Bolonjske povelje sigurno i pojačati.

Na hrvatskom jeziku sir John Ramsden zahvalio je na srdačnu prijamu u Splitu i zaželio da još više zažive programi razmjene izmedu hrvatskih i britanskih sveučilišta.

Cilj "Britanskih dana u Splitu", naglasio je veleposlanik Ramsden, jest pobuditi zanimanje Splićana za Veliku Britaniju, koju im želimo približiti seminarom, izložbama te športskim i glazbenim događajima. "Nadam se da će sve više Splićana biti ohrabreno da dođe u Veliku Britaniju", rekao je.

Split je velika luka, drugi grad po veličini u Hrvatskoj i neobično nam je stalo da osim sa Zagrebom dobre odnose imamo i sa Splitom te ostalim hrvatskim gradovima, naglasio je.

"Britanske je dane" popratilo otvorenje izložbe fotografija u prostoru budućeg akvarija na Bačvicama, pod nazivom"Britain on view". Njome se, po riječima glasnogovornice Britanskog veleposlanstva Tesse Fras, htjelo pokazati da Velika Britanija nije samo London već da i oni imaju "prelijepih mjesta koja sliče vašim dalmatinskim". Na probranim fotografijama ocrtavaju se obrisi engleskih, škotskih, irskih i welških prostranstava.

U Fotoklubu "Split" u Marmontovoj ulici otvorena je i druga izložba fotografija "London od A do Z" nastalih tijekom šestodnevna boravka fotografa Damira Fabijanića u glavnom britanskom gradu.

Danas popodne na starom Hajdukovu igralištu bit će održana i pokazna utakmica kriketa, tradicionalnog engleskog športa, a bit će održani i ragbijaški, teniski, nogometni i golfski susreti.

Britanski veleposlanik priredit će i svečani prijam u Vili "Dalmaciji".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙