FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Aleksandar Karađorđević pozvao na obnovu Kraljevine Srbije

BEOGRAD, 24. svibnja 2006. (Hina) - Srpski princ Aleksandar Karađorđević pozvao je u srijedu na obnovu Kraljevine Srbije.
BEOGRAD, 24. svibnja 2006. (Hina) - Srpski princ Aleksandar Karađorđević pozvao je u srijedu na obnovu Kraljevine Srbije.

"Ponosan sam na Srbiju i želim biti sluga zemlje", kazao je Karađorđević na konferenciji za novinare, te na lošem srpskom jeziku dodao da "snažno vjeruje" u ustavnu kraljevinu Srbiju, uređenu kao druge suvremene kraljevine u kojima parlament i vlada "vladaju i biraju se na izborima kao i u republici, a da je na čelu države kralj, koji je iznad dnevne politike i čuvar jedinstva naroda, stabilnosti političkog života i trajnosti države".

"Kralj uvažava sve političke stranke, ali nije član nijedne - to je razlog zašto su kraljevine stabilne. Pogledajmo samo Veliku Britaniju, Švedsku, Nizozemsku, Belgiju i Španjolsku, koja je odličan primer, jer je poslije desetljeća teškoća monarhija na čelu s Huanom Karlosom Španjolsku izvela na put uspjeha i ugleda", objasnio je Karađorđević, koji je čitanje svoje izjave počeo riječima: "Dragi građani Srbije, dragi moj narode".

Srpski princ je dodao i da je "službeno potvrđeno da je narod Crne Gore izglasao nezavisnost", te da je zbog toga tužan, ali da želi crnogorskoj braći demokraciju, prosperitet i sreću.

Nakon što se u povodu referenduma u Crnoj Gori, za povratak monarhije izjasnio dosadašnji ministar zajedničke države za vanjske poslove Vuk Drašković, njegov Srpski pokret obnove priopćio je u srijedu da "snažno podržava" Karađorđevićev poziv na obnovu ustavne parlamentarne monarhije kao "najbrži i najkraći put u Europu i euroatlanske integracije".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙