FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bijela kuća brani postupanje prema zatočenicima u Guantanamu

WASHINGTON, 20. svibnja 2006. (Hina) - Bijela kuća je u petak branila američko postupanje prema zatočenicima u zatvoru Guantanamo Bay na Kubi ocijenivši da je u skladu sa zakonom nakon kritika UN-ova odbora protiv mučenja.
WASHINGTON, 20. svibnja 2006. (Hina) - Bijela kuća je u petak branila američko postupanje prema zatočenicima u zatvoru Guantanamo Bay na Kubi ocijenivši da je u skladu sa zakonom nakon kritika UN-ova odbora protiv mučenja.

Odbor Ujedinjenih naroda protiv mučenja pozvao je u petak Sjedinjene Države da zatvore sve tajne zatvore koje eventualno drže kao i zatočenički centar u pomorskoj bazi Guantanamo Bay navodeći da neograničeno držanje osumnjičenih terorista bez optužbe krši međunarodnu zabranu mučenja.

Odbor je također zatražio da SAD osiguraju kako zatvorenici nisu predmet zlostavljanja i metoda ispitivanja koje se smatraju mučenjem ili okrutnim postupanjem.

Glasnogovornik Bijela kuće Tony Snow je odgovarajući na optužbe rekao kako Sjedinjene Države poštuju UN-ovu konvenciju protiv mučenja uključujući u zatvoru u Guantanamo Bayu.

"Važno je konstatirati kako je sve što se čini glede ispitivanja zatočenika u cijelosti u okviru američkog zakona", rekao je Snow.

On je također podsjetio kako je predsjednik George W. Bush već izjavio kako bi želio zatvoriti zatvor u Guantanamo Bayu, ali da čeka odluku američkog Vrhovnog suda da li zatočenicima treba suditi pred civilnim ili vojnim sudom.

Odbor je rekao kako Guantanamo treba zatvoriti, a tamošnjim zatočenicima ili suditi ili ih pustiti na slobodu.

Američki State Department odbacio je preporuke da se centri za pritvor zatvore navodeći da je to izvan mandata Odbora koji se bavi borbom protiv mučenja.

Pravni savjetnik State Departmenta John Bellinger je kazao kako izvješće sadrži niz "činjeničnih i pravnih netočnosti" te da nije dovoljno uzelo u obzir značajne napore SAD-a da zaustavi zlostavljanja zatočenika.

"Mislimo da su oni izašli izvan svog mandata na nizu područja, kao u preporukama da se zatvori Guanatanamo Bay i nazivanjem Guantanama kršenjem Konvencije po sebi", rekao je Bellinger novinarima.

On je kazao kako je Odbor pogriješio u zaključku da neograničeno držanje zatočenika bez optužnice krši Konvenciju protiv mučenja.

"Nema ništa u konvenciji što kaže bilo što o neograničenom držanju ljudi", rekao je on.

Glede pitanja tajnih zatvora Bellinger je kazao držanje zatočenika bez pristupa Međunarodnog odbora Crvenog križa nije po sebi kršenje Konvencije protiv mučenja koja ne govori o tome kakav je pritvor nego protiv mučenja.

On je istaknuo kako je mučenje zabranjeno u bilo kojem američkom zatočeničkom centru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙