FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen sastanak predsjednika zemalja srednje Europe

VARNA, 19. svibnja 2006. (Hina) - Predsjednici država srednje Europe na godišnjem sastanku održanom u petak u bugarskom gradu Varni podržali su ulazak Bugarske i Rumunjske, a u najskorije vrijeme i Hrvatske, u EU.
VARNA, 19. svibnja 2006. (Hina) - Predsjednici država srednje Europe na godišnjem sastanku održanom u petak u bugarskom gradu Varni podržali su ulazak Bugarske i Rumunjske, a u najskorije vrijeme i Hrvatske, u EU.

Predsjednici su jedinstveni u ocjeni da budućnost regije ovisi o budućnosti Europe i nema zemlje koja svoju budućnost vidi izvan EU, izjavio je na konferenciji za novinare bugarski predsjednik Georgi Prvanov.

Sudionici skupa koji su također govorili na konferenciji za novinare iskazali su potporu Bugarskoj i Rumunjskoj za prijam u EU s obzirom na to da je Europska komisija odgodila donošenje ocjene o spremnosti tih dviju zemalja za članstvo u EU.

Rečeno je da Bugarska i Rumunjska nemaju razloga za zabrinutost i da je riječ o odgodi od nekoliko mjeseci te da će za to vrijeme one ispuniti preostale uvjete.

Slovački predsjednik Ivan Gašparovič izjavio je kako očekuje da će te dvije zemlje 1. siječnja 2007. ući u EU te naglasio da je sljedeća zemlja Hrvatska, koja je, kako je rekao, učinila velik napredak prema EU i trebala bi biti primljena što prije. On je također izjavio da ne treba zaboraviti ni ostale zemlje koje se trude ispuniti kriterije za ulazak u EU dodajući da to vjerojatno neće biti brzo.

Poljska podržava ulazak Hrvatske i Makedonije u EU, u dogledno vrijeme i BiH, a zatim i Srbije, rekao je poljski predsjednik Lech Kaczinsky te dodao da se ne smije zaboraviti ni Ukrajina, Moldavija i Gruzija. Proširenje EU stavio je u kontekst traženja zajedničkog rješenja za energetsku krizu.

Predsjednik njemačkog Odbora za gospodarske odnose s Istočnom Europom Klaus Mangold, koji je jedan od organizatora razgovora predsjednika i predstavnika biznismena u okviru summita, izjavio je da je potrebno poduzeti sve mjere za što brže proširenje EU te naglasio da proces proširenja mora biti otvoren i nakon prijama Bugarske i Rumunjske, a to je podržao i češki predsjednik Vaclav Klaus.

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko rekao je novinarima da zajedničkim naporima treba uskladiti interese proizvođača energenata, tvrtki koje osiguravaju njihov transport i potrošača. Premda se nije razgovaralo o nekim konkretnim projektima, razmatranje energetske sigurnosti, po njegovim riječima, dokaz je da su jednogodišnji susreti predsjednika na dobrom putu da pridonesu rješavanju aktualnih problema.

Ocjenjujući sastanak trinaestorice predsjednika, domaćin, bugarski predsjednik Prvanov, rekao je da je postignuta suglasnost o potrebi pojačane suradnje i stalne komunikacije kako bi države regije ostvarile zajedničke ciljeve - mir, sigurnost, stabilnost, gospodarski prosperitet.

Sljedeći sastanak predsjednika država Srednje Europe održat će se u Češkoj.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nije nazočio konferenciji za novinare jer je u isto vrijeme razgovarao s nekim sudionicima ovog summita.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙