FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varna: Održan sastanak predsjednika zemalja srednje Europe

VARNA, 19. svibnja 2006. (Hina) - Europa ne može biti ujedinjena dok sve zemlje srednje i jugoistočne Europe ne postanu članice Europske unije, rečeno je u petak na skupu predsjednika 13 zemalja srednje Europe u bugarskoj Varni.
VARNA, 19. svibnja 2006. (Hina) - Europa ne može biti ujedinjena dok sve zemlje srednje i jugoistočne Europe ne postanu članice Europske unije, rečeno je u petak na skupu predsjednika 13 zemalja srednje Europe u bugarskoj Varni.

U raspravi o "Sadašnjost i budućnost srednje Europe", izraženo je očekivanje da će Bugarska i Rumunjska ispuniti preostale uvjete i pridružiti se Euopskoj uniji, unatoč tomu što je Europska komisija odgodila za jesen donošenje odluke o spremnosti tih zemalja za članstvo.

Nekoliko predsjednika je iskazalo potporu Hrvatskoj za članstvo u Europskoj uniji, što je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, u izjavi novinarima hrvatskih redakcija, ocijenio važnom gestom. Predsjednik Mesić je također izjavio da će Europa biti pravi partner Americi i drugima, tek kada bude udružena.

Stajališta iznijeta u raspravi, potvrdila su da zemlje srednje Europe, koje povezuje povijesno zajedništvo, imaju isti cilj - ujedinjenu Europu, unatoč tome što su sada na različitim stupnjevima razvitka, neke su članice EU, neke kandidati, a neke na samom početku puta prema Europskoj uniji.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na skupu u Varni pozvao je na zajedničke akcije protiv negativnih učinaka globalizacije. Mesić je upozorio da u Europi osim integracijskih postoje i centrifugalne sile. "Suočavamo se s usko nacionalnim gledanjem, netko će reći s nacionalizmom, i na političkom i na ekonomskom polju", rekao je Mesić i naglasio da se svijet suočava sa situacijom u kojoj je "logika profita ne samo prevladala nego i porazila logiku solidarnosti".

Predsjednik Mesić je odvojeno razgovarao s predsjednikom Slovenije Janezom Drnovšekom i Litve, Valdasom Adamkusom.

Mesić je novinarima izjavio da je s predsjednikom Drnovšekom razgovarao o nekoliko otvorenih pitanja, rješivih uz dobru političku volju jedne i druge strane. "Ocijenili smo da je suradnja dviju zemalja jako dobra, da gospodarstvenici surađuju, no da neka pitanja zaustavljaju suradnju, poput slučaja Ljubljanske banke, koja sprečava mnoge gospodarske projekte", rekao je Mesić te dodao da je u razgovoru spomenuto i pitanje granične crte u Piranskom zaljevu. Izjavio da je u razgovoru i izražena nada da će dvije vlade pokušati doći do dogovora, a ako ne uspiju ostaje sudska instanca.

Iz ureda predsjednika Drnovšeka priopćeno je kako su dvojica su predsjednika govorila o referendumu koji će se u nedjelju održati u Crnoj Gori, a isto tako i o pitanju Kosova. Glede bilateralnih odnosa, navodi se u priopćenju, predsjednici su "ocijenili da je dijalog na predsjedničkoj razini konstruktivan, te se dogovorili da će ga nastaviti".

S predsjednikom Litve Adamkusom, Mesić je razgovarao o unapređenju suradnje dviju zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙