FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 19. svibnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti.
ZAGREB, 19. svibnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti.

VARNA - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić pozvao je u petak u Varni, na sastanku 14 predsjednika zemalja Srednje Europe, na zajedničke akcije protiv negativnih učinaka globalizacije. Mesić je upozorio da u Europi osim integracijskih postoje i centrifugalne sile. "Suočavamo se s usko nacionalnim gledanjem, netko će reći s nacionalizmom, i na političkom i na ekonomskom polju", rekao je Mesić i naglasio da se svijet suočava sa situacijom u kojoj je "logika profita ne samo prevladala nego i porazila logiku solidarnosti". "Ne želim reći da je sve europsko sveto i nepogrešivo, ali moram upozoriti da postoje izuzetno važna područja u kojima u današnjem svijetu jedino zajednička politika može pružiti bolje odgovore od individualnih, nacionalnih politika", rekao je Mesić.

SARAJEVO - Švicarski trgovac oružjem Marious Joray, koji se spominje u izvješću Amnesty Internationala o navodnom protuzakonitom izvozu oružja i streljiva iz Bosne i Hercegovine u Irak, izjavio je kako u tom poslu nije sudjelovao te da je netko "u Zagrebu ili Sarajevu" zlouporabio dozvolu za tu vrstu trgovine koju posjeduje. "Imam klijente u BiH i sudjelovao sam u izvozu oružja, ali ne u Irak, nego u druge zemlje. Vidio sam da postoje dokumenti s mojim imenom za Irak, ali ja to nisam radio", izjavio je Joray, kako ga u petak citira sarajevski "Dnevni avaz". Sarajevski dnevnik podsjeća kako je švicarski list "Sonntags Blick" objavio postojanje dokumenata po kojima je u prosincu 2004. godine dopušten izvoz 3,5 milijuna metaka iz BiH za Irak za strojnice tipa "kalašnjikov", pri čemu je kao krajnji kupac bila navedena tvrtka "Marious Joray Waffen".

ISLAMABAD - Islamabad je u petak odlučno odbacio optužbe afganistanskog predsjednika Hamida Karzaia da Paistan pruža podršku pobunjenicima u Afganistanu. "Nema istine u tome. Pakistan ne trenira pobunjenike i ne šalje ih u Afganistan", rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Pakistana Tasnim Aslam. U četvrtak je u sukobima na jugu Afganistana, 200 km od pakistanske granice, poginulo u 24 sata oko 200 talibana i namanje 13 afganistanskih policajca, a predsjednik Karzai je ponovno optužio Pakistan. "Dobro znamo da se u pakistanskim vjerskim školama govori mladićima da idu u Afganistan u sveti rati i da pale škole i bolnice", rekao je Karzai pred skupinom bivših šefova pokrajine Kunar, na granici s Pakistanom.

JERUZALEM/TEL AVIV - Izraelski premijer Ehud Olmert opovrgao je da u pojasu Gaze vlada "humanitarna kriza", nazvavši palestinska izvješća o stanju na terenu "propagandom", no kazao je da je Izrael voljan kupiti lijekove i druge potrepštine kako bi se spriječilo pogoršanje situacije, izvješćuje u petak The New York Times. Prema Olmertovim riječima, sve što Izrael kupi išlo bi direktno bolnicima, čime bi se zaobišla Hamasova vlada. Zbog međunarodnih sankcija i odbijanja Izraela da isplati 55 milijuna američkih dolara mjesečnih poreznih prihoda u korist Palestinaca, Hamasova vlada ne može isplatiti dvomjesečne plaće za svojih 165.000 namještenika.

KABUL - Osam talibana i dva policajca ubijeni su u noći između četvrtka i petka u Afganistanu, dan nakon nasilja u kojem je poginulo više od 100 ljudi u raznim sukobima i samoubilačkim atentatima. Osam pobunjenika je ubijeno u pokrajini Ghanzi u okršaju s policijom tijekom kojeg su poginula i dva člana snaga reda, rekao je guverner pokrajine. On je dodao da je u sukobu jedan pobunjenik uhićen i devet policajaca ranjeno. U petak afganistanska policija nastavlja operacije traženje pobunjenika na jugu zemlje.

PEKING - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan stigao je u petak u Peking na razgovore o sjevernokorejskom nuklearnom programu i poboljšanju međusobnih odnosa Japana, Južne Koreje i Kine. Annan, koji se nalazi na azijskoj turneji, pozvao je Tokio, Seul i Peking da poprave svoje odnose nagrižene sporovima još iz Drugog svjetskog rata i prisvajanjima resursa plina i nafte u Istočnom kineskom moru. Očekuje se da će s kineskim predsjednikom Hu Jintaom glavni tajnik UN-a razgovarati i o iranskom nuklearnom programu. Poznato je da se Peking protivi pritisku na Teheran, zagovarajući diplomatske metode.

TEL AVIV - Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni i zamjenik premijera Shimon Peres trebali bi se u nedjelju sastati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, izvjestio je u petak Izraelski vojni radio. Najavljeni događaj je prvi susret visokih izraelskih dužnosnika s predsjednikom Abasom od kada je Hamas pobijedio na parlamentarnim izborima u siječnju ove godine. Do susreta će doći na marginama trodnevnog Međunarodnog gospodarskog foruma koji se održava u egipatskom Šarm el-Šeiku, a biti će posvećen humanitarnim pitanjima i gospodarskoj suradnji, pojasnio je Izraelski vojni radio. Prema istom izvoru, o mirovnim pregovorima neće biti riječi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙