FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rudarski sektor predvodio padom cijena europskih dionica

LONDON, 18. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica kliznule su u četvrtak naniže, predvođene dionicama rudarskih kompanija, zbog neizvjesnosti koja je pratila cijene industrijskih kovina.
LONDON, 18. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica kliznule su u četvrtak naniže, predvođene dionicama rudarskih kompanija, zbog neizvjesnosti koja je pratila cijene industrijskih kovina.

Tako je do podneva londonski indeks FTSE porastao 0,08 posto na 5.680 bodova. Frankfurtski DAX porastao je 0,26 posto na 5.667 bodova.

Londonski burzovni indeks izgubio je ovog tjedna šest posto na vrijednosti zbog strahovanja da će ubrzavanje inflacije i rast kamatnih stopa negativno utjecati na korporativne zarade.

Sektor osnovnih sirovina produbio je nedavne gubitke, pri čemu je dionica rudarske kompanije BHP Billitona pojeftinila 2,4 posto, dionica Rio Tinta za 2,3 posto a Anglo Americana za 0,6 posto.

Najnoviji nagovještaji jačanja inflatornih pritisaka u SAD-u, Europi i Velikoj Britaniji i strahovanja da će više kamatne stope usporiti gospodarski rast potaknuli su ulagače da povuku novac iz imovine poput dionica, plemenitih i industrijskih kovina i nafte.

"Ulagači su se uplašili da su tržišta dionica dosegnula neodržive razine. Podaci o inflaciji u SAD-u bili su tek izlika za nove dobitonosne prodaje", upozorio je Hans-Joerg Naumer, strateg iz jednog investicijskog fonda.

Među dobitnicama istaknule su se dionice britanske telekom kompanije BT-a, koje su poskupile četiri posto nakon što je izvijestio o prvom rastu tromjesečne dobiti u protekle gotovo tri godine, objavivši i optimistične prognoze za predstojeće razdoblje.

Poskupila je i dionica grupe za financijske usluge Fortis, i to za dva posto, nakon što je njezina neto dobit u prvom tromjesečju nadmašila očekivanja tržišta.

Indeks Tokijske burze Nikkei zabilježio je pad za 1,4 posto na 16.087 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙