FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješća sa svjetskih tržišta od 16. svibnja 2006. godine

ZAGREB, 16. svibnja 2006. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 16. svibnja 2006. godine
ZAGREB, 16. svibnja 2006. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 16. svibnja 2006. godine

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 11.428,77 11.380,99

Tokyo/NIKKEI 16.158,42 16.486,91

London/FTSE-100 5.859,30 5.755,40

Frankfurt/DAX 30 5.862,03 5.857,03

--------------------------------------------------

Cijene američkih dionica porasle su u ponedjeljak nakon što su se ulagači okrenuli kupovini u sektorima farmaceutike i osiguranja, prodajući dionice naftnih i tvrtki povezanih s robama poput plemenitih kovina.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,4 posto, na 11.429 bodova. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,23 posto, na 2.238 bodova.

Dionice farmaceutskih tvrtki, koje su dosad imale izvedbu ispod one cijeloga tržišta, poskupjele su nakon što su se ulagači okrenuli kupnji u tome sektoru, otpornom na usporavanje gospodarskog rasta. U prosjeku su te dionice poskupjele 1,1 posto, pri čemu Johnson&Johnsona za 1,9 posto.

Među većim dobitnicama bila je i dionica American International Groupa, koja je poskočila 1,1 posto, budući da je taj najveći svjetski osiguravatelj dobio odobrenje za proširenje poslovanja u dvije kineske provincije.

Potonuće cijene barela nafte za 3,7 posto, na 69,4 dolara za barel, pritisnulo je cijene dionica u energetskom sektoru, pri čemu je dionica najveće kompanije po tržišnoj kapitalizaciji, Exxon Mobilea, oslabila 0,4 posto.

"Pad cijena nafte i ostalih roba ulagače je nagnao da intenziviraju kruženje kapitala iz tih sektora u one koji su otporni na usporavanje gospodarskog rasta, poput financijskih, osiguravateljskih i farmaceutskih", rekao je Tim Ghriskey.

Cijene plemenitih kovina oštro su se spustile u ponedjeljak nakon što su investicijski fondovi i špekulativni prodavatelji poduzimali dobitonosne prodaje uslijed nedavnog uzleta njihovih cijena. Tako je cijena unce zlata na njujorškom tržištu u ponedjeljak korigirana za 26,8 dolara, na 685 dolara. To je pogodilo dionice proizvođača kovina, posebice Alcou, čija je dionica pojeftinila 3,9 posto.

Na europskim burzama cijene dionica bilježile su gubitke četvrti dan uzastopno, ponajviše zbog korekcija cijena rudarskih kompanija. Londonski Ftse indeks oslabio je tako 1,2 posto, na 5.841 bod. Frankfurtski DAX spustio se jedan posto, na 5.857 bodova.

Europski burzovni indeksi porasli su u utorak, prekinuvši četverodnevni trend pada, nakon što su raznoliki podaci o gospodarstvu eurozone prigušili strahovanja od agresivnog zaoštravanja monetarne politike u toj regiji a rast cijena poduprle su i dionice farmaceutskih kompanija.

Tako je londonski burzovni indeks FTSE do podneva porastao 0,3 posto na 5.859 bodova. Frankfurtski DAX dobio je tek 0,1 posto na vrijednosti, dosegnuvši 5.862 boda.

Dionice GlaxoSmithKlinea i Sanofi-Synthelaboa poskupile su za jedan posto nakon što su ulagači pod utjecajem strahovanja od inflacije i loših gospodarskih rezultata preusmjerili pozornost s rudarskih kompanija na manje rizične sektore kao što je farmaceutika.

"Definitivno mnogi na tržištu trenutno nastoje zauzeti obrambeni položaj", konstatirao je jedan trgovac, dodajući da je kapital preusmjeren na farmaceutske kompanije koje su u dosadašnjem dijelu godine zabilježile lošije od očekivanih rezultate.

FTSE indeks zabilježio je u ponedjeljak najveći pad vrijednosti u protekle tri i pol godine, lišivši vodeće europske kompanije više milijardi eura tržišne kapitalizacije nakon što su bojazni od inflacije i usporavanja gospodarskog rasta u Europi potaknule val prodaja na tržištima dionica i roba.

Strahovanja da bi inflatorni pritisci mogli prisiliti središnje banke na nastavak ciklusa podizanja ključnih kamatnih stopa i time na izlaganje riziku potkopavanja gospodarskog rasta, blago su se stišala nakon što su podaci Eurostata o rastu industrijske proizvodnje u eurozoni premašili očekivanja. S druge je pak strane njemački ZEW indeks neočekivano pokazao pad optimizma među njemačkim ulagačima.

"Snažniji euro, više cijene nafte, neizvjesna politička klima i mračne opomene Europske središnje banke (ECB) u vezi s kamatama rezultirali su lošijim raspoloženjem ulagača", konstatirao je ekonomist Bear Stearnsa David Brown. "Oporavak u eurozoni još je u toku ali te će brojke funkcionirati kao podsjetnik ECB-u da u budućnosti mora biti jako oprezan kada s u pitanju kamate i posebno voditi računa o jačem euru", dodao je Brown.

Posebno se danas ističe pad vrijednosti dionice austrijske energetske grupe OMV za 5,7 posto nakon što njezina neto dobit nije ispunila očekivanja tržišta.

Burzovni indeks tokijske burze Nikkei kliznuo je pak za gotovo dva posto na 16.158 bodova, na najnižu razinu od ožujka.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2813 1,2842 1,2780

USD/JPY 110,41 110,86 109,94

GBP/USD 1,8790 1,8865 1,8758

USD/CHF 1,2124 1,2135 1,2073

-------------------------------------------------

Tečaj eura ojačao je u utorak na svjetskim deviznim tržištima prema dolaru nakon dan ranije zabilježenih velikih dobitaka američke valute.

Do podneva je tečaj jedinstvene europske valute ojačao 0,2 posto prema dolaru, na 1,2811 dolara.

Analitičari ističu kako se nakon u ponedjeljak zabilježenog oporavka tečaja dolara prema euru za jedan posto ponovno na devizno tržište vraća loše raspoloženje prema američkoj valuti uslijed velikih oscilacija na globalnim tržištima, potaknutih rasprodajama na robnim i tržištima dionica zbog zabrinutosti da bi gospodarski rast mogao usporiti.

"Ponovno je prisutna tema slabih temelja za dolar. Ako će uslijediti dodatno slabljenje na globalnim tržištima, ulagači će postati nervozni te ponovno početi nevoljko kupovati dolar", ocijenio je raspoloženje na tržištu Ian Gunner, čelnik istraživanja pri Mellon Banku.

Daljnje jačanje eura, međutim, ograničio je podatak o optimističnosti njemačkih ulagača u svibnju. Naime, ZEW indeks, kojeg kompilira Centar za europska ekonomska istraživanja, u tom je mjesecu smanjen na 50,0 indeksnih bodova, nakon u travnju zabilježenih 62,7 bodova. Analitičari su očekivali njegovo spuštanje na 60 bodova.

Tečaj dolara istodobno je ojačao 0,2 posto prema jenu i stoji 110,4 jena. Njime se trguje i po 1,2124 švicarska franka. Tečaj britanske funte stoji 1,879 dolara.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

16.05. USLIB 5,06 5,08 5,17 5,27

16.05. EULIB 2,63 2,67 2,89 3,07

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙