FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješća sa svjetskih tržišta od 18. travnja 2006. godine

ZAGREB, 18. travnja 2006. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 18.travnja 2006. godine
ZAGREB, 18. travnja 2006. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 18. travnja 2006. godine

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 11.073,78 11.137,65

Tokyo/NIKKEI 17.052,10 17.233,82

London/FTSE-100 6.052,10 -

Frankfurt/DAX 30 5.885,27 -

--------------------------------------------------

Uzlet cijena nafte i zlata potaknuo je u ponedjeljak na američkim burzama zabrinutost ulagača oko inflatornih rizika, zasjenivši njihov optimizam oko korporativnih zarada tako da su burzovni indeksi zabilježili gubitke.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,6 posto, na 11.074 boda. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,64 posto, na 2.311 bodova.

Barel nafte dosegnuo je 70 dolara po prvi put od kolovoza lani i uragana Katrine, budući rastu zabrinutosti oko nesporazuma Irana i Zapada oko nuklearnog programa te bliskoistočne zemlje.

Najveće gubitnice bile su dionice zrakoplovnih kompanija, uvelike senzitivne na porast troškova goriva. Tako je dionica JetBlue Airwaysa potonula 9 posto, a Continental Airwaysa za gotovo 11 posto.

Cijena zlata, pak, na njujorškoj burzi dosegnula je najvišu razinu u zadnjih 25 godina od 618 dolara za uncu. Ulagači uobičajeno prelijevaju svoj kapital u zlato radi zaštite od inflatornih rizika.

Uzlet cijena na robnim tržištima odvlači pozornost ulagača od korporativnih zarada unatoč tome što je u tijeku sezona objave poslovnih izvješća o rezultatima ostvarenim u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

"Ulagače zaista plaši cijena galona goriva od tri dolara tijekom ljeta. To stvara veliku nervozu kod prosječnog potrošača, i sigurno je da će te cijene biti uračunate u idući ciklus izvješćivanja o korporativnim zaradama", ocijenio je raspoloženje na tržištu John O'Brien, čelnik prodaje pri KeyBanc Capitalu.

Visoke cijene nafte tendiraju usporavati uzlet gospodarskih aktivnosti kroz smanjivanje osobne potrošnje i podizanje troškova poslovanja poduzetnicima, uz istodobno povećanje rizika od jačanja inflacije. "U razdoblju smo ubrzane inflacije pa, kako bi očuvali vrijednost imovine, ulagači moraju ulagati u zlato. Njegova cijena raste jer trenutno više preferiraju zlato od dolara, eura ili jena ili bilo kakve papirnate valute", izjavio je Peter Schiff, predsjednik ulagačke tvrtke EuroPacific Capital.

Financijska tržišta u većini europskih država u ponedjeljak su bila zatvorena zbog uskršnjih praznika.

Snažan rast cijene nafte pritisnuo europske burze

Cijene europskih dionica u utorak su se našle pod pritiskom snažnog rasta cijena nafte, pri čemu su na većem gubitku bile dionice automobilske i zrakoplovne industrije, a na dobitku dionice rudarskih i naftnih kompanija.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,38 posto, na 6.052 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je pak na gubitku od gotovo 0,6 posto, spustivši se na 5.885 bodova.

"Zasad ne bi dizao paniku ili to previše tumačio visokim cijenama nafte, no ako se njihovo jačanje nastavi ili ako se zadrže na ovim razinama kroz duže vrijeme, moglo bi to postati utegom za gospodarstvo", kazao je Jan Leroy, europski fond menadžer pri Petercam Asset Managementu.

"Zabilježen je snažan rast cijena na tržištu dionica u prvom tromjesečju, a sada smo na početku sezone objave poslovnih rezultata, tako da je prisutno ponešto neizvjesnosti", dodao je.

Cijena barela nafte na Londonskom tržištu dosegnula je rekordnu razinu od 72,20 dolara kako rastu bojazni od moguće vojne akcije protiv Irana, a veći poremećaji u isporukama nafte iz Nigerije ostaju prisutni već treći mjesec zaredom.

Dionice zrakoplovnih kompanija bile su najveći gubitnici, pri čemu su one Air France KLM-a pojeftinile 2,7 posto, njemačke Lufthanse 1,3 posto i diskontne aviokompanije Ryanair 2,3 posto zbog zabrinutosti da će visoke cijene nafte naštetiti profitima kompanija.

Oslabile su i dionice automobilske kompanije, predvođene DaimlerChryslerom, čije su pojeftinile 1,3 posto, BMW-om, na gubitku od 1,1 posto i Volkswagenove, 1,8 posto.

Nasuprot njima, rastuće cijene nafte potaknule su jačanje energetskih dionica. British Petroleum postigao je rast cijena dionica od 2,2 posto, Total za 1,1 posto i Royal Dutch Shell za 2,1 posto uslijed izgleda za rastom svojih zarada. Dobitnicima se pridružio i rudarski sektor, pri čemu su one BHP Billitona i Rio Tinta bile na dobitku od po tri posto, a Anglo Americana za dva posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 1,4 posto, dosegnuvši 17.232 bodova.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2241 1,2271 1,2225

USD/JPY 118,12 118,20 117,65

GBP/USD 1,7686 1,7733 1,7686

USD/CHF 1,2794 1,2817 1,2775

-------------------------------------------------

Ulagači na svjetskim deviznim tržištima u utorak su oprezno kupovali američku valutu zbog snažnog rasta cijena nafte.

U ponedjeljak je tečaj dolara potonuo gotovo jedan posto prema euru uslijed rastuće percepcije da je kampanja podizanja kamatnih stopa američke središnje banke Fed blizu završetka te zbog nervoze uslijed nuklearnog programa Irana. Zabilješka s posljednjeg zasjedanja Feda, čija se objava očekuje kasnije tijekom dana, trebala bi baciti više svjetla na to koliko bi još kamatne stope u SAD-u mogle porasti.

Eurom se tako do podneva trgovalo po 1,224 dolara, blizu jučerašnje razine od 1,2234 dolara. Zelena valuta stajala je i 118,12 jena te 1,2794 švicarska franka.Britanska funta košta 1,7686 dolara.

"Raspoloženje prema dolaru postaje negativno.Vjerojatno najveći faktor koji pritišće njegov tečaj jest uzlet cijena nafte i zlata", smatra valutni strateg BNP Paribasa, Ian Stannard

Rastuće geopolitičke tenzije oko iranskog nuklearnog programa pripomogle su padu potražnje za američkom valutom, kako ulagači pojačano ulažu u sigurna utočišta za kapital, poput zlata. Cijene nafte dosegnule su novi rekord, premašivši 71 dolar za barel. Cijena zlata, pak, dosegnula je 617 dolara za uncu, što je njezina najviša razina u proteklih 25 godina.

"Ulaganjem u zlato ovih dana ne možemo pogriješiti, u jednoj fazi svi smo bili kupci", ustvrdio je jedan trgovac u Sydneyu.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

18.04. USLIB 4,82 4,91 5,08 5,22

18.04. EULIB 2,62 2,64 2,77 2,92

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙