FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komisija odgodila za jesen konačno izvješće za Bugarsku i Rumunjsku - dulje

BRUXELLES/STARSBOURG, 16. svibnja 2006. (Hina) - Europska komisija ća početkom listopada razmotriti mogu li Bugarska i Rumunjska ući u EU 1. siječnja 2007. godine, izjavio je u utorak u Strasbourgu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.
BRUXELLES/STARSBOURG, 16. svibnja 2006. (Hina) - Europska komisija ća početkom listopada razmotriti mogu li Bugarska i Rumunjska ući u EU 1. siječnja 2007. godine, izjavio je u utorak u Strasbourgu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

"Najkasnije do početka listopada, Komisija će razmotriti može li se održati datum 1. siječnja 2007. godine", izjavio je Barroso pred zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Barroso je dodao da njihov ulazak jo¨ uvijek moguć početkom sljedeće godine, ako dvije zemlje do jeseni ispune određene uvjete.

"Bugarska i Rumunjska mogu ući u siječnju 2007. godine pod uvjetom da pokažu potrebnu odlučnost u rješavanju preostalih manjkavosti", rekao je Barroso.

Bugarskoj je preostalo šest područja, "koja su izvor velike zabrinutosti i traže hitno djelovanje", navodi se u izviješću Europske komisije. Riječ je uglavnom o području pravosuđa (borba protiv korupcije, organiziranog kriminala i pranja novca).

Rumunjska, koja je u posljednjih godinu dana pretekla Bugarsku, ima četiri uglavnom tehnička uvjeta, među njima puno osposobljavanje agencije za plaćanje izravnih subvencija poljoprivrednicima. Problem korupcije u Rumunjskoj, koji je u zadnjem izviješću Europske komisije u listopadu prošle godine bio vidno istaknut, sada je skinut s popisa hitnih prioriteta.

Barroso je pohvalio napore i napredak koje su obje zemlje učinile u pripremama za članstvo. Od posljednjeg izviješća Komisije, u listopadu prošle godine, Bugarska je smanjila broj područja "koja izazivaju ozbiljnu zabrinutost" sa 16 na 6, a Rumunjska s 14 na 4 područja.

Povjerenik za proširenje Olli Rehn je izjavio da neće oklijevati koristiti zaštitne klauzule, ako te dvije zemlje ne budu ispunjavale europske standarde. Takve restriktivne mjere mogle bi biti aktivirane u područjima, gdje su zabilježene ozbiljne manjkavosti, poput unutarnjeg tržišta ili unutarnjih poslova.

Bugarska i Rumunjska započele su pregovore 2000. godine zajedno s još četiri zemlje. Dvije godine prije toga još je šest zemalja već bilo u pristupnom procesu, tako da je stvorena skupina od 12 zemalja. Međutim, zbog nedovoljne pripremljenosti i spore provedbe reformi, nisu se uspjele kvalificirati za razliku od 10 zemalja koje su članicama postale 1. svibnja 2004. godine.

Obje zemlje završile su pregovore u prosincu 2004., a pristupni sporazum potpisan je u travnju 2005. U tom sporazumu predviđen je njihov ulazak 1. siječnja 2007. godine, uz mogućnost odgode do najviše godinu dana u slučaju da ne bude posve spremne.

Predsjednik Komisije Barroso i povjerenik Rehn iz Strasbourgu odmah putuju u Bukurešt i Sofiju kako bi tamošnjim vlastima osobno prenijeli ocjene iz svoga izviješća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙