FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska počela bilateralnu fazu screeninga za poglavlje zaštite okoliša

BRUXELLES, , 15. svibnja 2006. (Hina) - Članovi hrvatskog pregovaračkogtima za poglavlje zaštite okoliša započeli su u ponedjeljak uBruxellesu bilateralnu fazu screeninga za ovo poglavlje.
BRUXELLES, , 15. svibnja 2006. (Hina) - Članovi hrvatskog pregovaračkog tima za poglavlje zaštite okoliša započeli su u ponedjeljak u Bruxellesu bilateralnu fazu screeninga za ovo poglavlje.

Tijekom pet radnih dana, hrvatski predstavnici će upoznati Europsku komisiju s razinom usklađenosti na području zaštite okoliša, vrlo opsežnom i zahtjevnom poglavlju.

Prvi dan bilateralnog screeninga, hrvatski predstavnici su predstavili stanje u pitanjima informiranja javnosti i njezinoj ulozi u donošenju odluka, čemu se u EU-u posvećuje velika pozornost. Zatim je predstavljen hrvatski sustav za praćenje kakvoće zraka te procjene utjecaja na okoliš velikih projekata te hrvatska uredba o kvaliteti goriva.

Prema riječima Nikole Ružinskog, voditelja radne skupine za zaštitu okoliša, hrvatski su pregovarači pripremili screening listu na 98 stranice te odgovore na upitnik Europske komisije na 272 stranice.

Predstavnike Europske komisije tijekom prvog dana bilateralnog screeninga najviše je zanimalo pitanje kako se prati provedba donesenih zakona i kakve su sankcije za prekršitelje.

Poglavlje Okoliš jedno je od najopsežnijih poglavlja - ima oko 300 direktiva i uredbi - i jedno od kompliciranijih za pregovore, kako zbog težine same materije, tako i zbog velikih financijskih ulaganja koja će biti nužna. Osim toga, pregovori o tome poglavlju će trajati dugo i bit će završeni među zadnjima, jer će se prije toga morati dovršiti pregovori u svim drugim poglavljima, koji se dotiču okoliša - u energetici, prometu, industrijskoj proizvodnji, poljoprivredi itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙